Pieczywo

Chleb na proszku pełnoziarnisty

Chleb na proszku pełnoziarnisty. Pyszny, ciemny chleb bogaty w bakalie i nasiona. Planowaliście kiedyś pieczenie chleba, a okazało się, że że nie macie drożdży?

Bułki ze śrutą i nasionami

Bułki ze śrutą i nasionami to przepis z serii tydzień wypieków. Ostatnio brakowało mi czasu na pieczenie ale postanowiłam nadrobić zaległości. Oto kolejny przepis na bułki, bułki z pszenną śrutą i trzema rodzajami nasion.

Bułki z marchewką i nasionami

Upiekłam bułki z marchewką, obficie posypane nasionami w kształcie trójkątów, typowy odrywany chlebek. Bułki bardzo puszyste, w środku bardzo marchewkowe, na śniadanie, na kanapkę do szkoły.

Chleb anyżowy pszennożytni

Chleb anyżowy pszennożytni na drożdżach i na zakwasie. Kiedyś nie lubiłam anyżu, ale odkąd przekonałam się do włoskiego kopru (fenkuł) to i polubiłam anyż. Anyż jest nieco intensywniejszy w smaku, więc…

Chleb levain z durum

Kolejny chleb levain na codojedzenia, tym razem z mąką durum czyli semoliną. Bardzo smaczny chleb pieczony na pszennym zakwasie. Procedura pieczenia tego chleba być może wydawać się trudna, a na…

Pizza chleb bake off

W tygodniu zazwyczaj nie wypiekam chleba ale jak przyjdzie weekend to w całym domu pachnie chleb. Przygotowałam nową porcję levain. Tak zwany szef (chef) wystarcza mi na długo.

Dyniowe bagietki z rozmarynem i żurawiną

Chleb z dodatkiem surowych warzyw lub owoców jest bardzo puszysty i wilgotny. Chleb dyniowy bez wątpienia do takich wypieków należy. Wczoraj upiekłam rustykalne dyniowe bagietki z rozmarynem i żurawiną.

Bułki pszenno-razowe z przedziałkiem

Dzisiaj na specialne życzenie moich domowników, bułki bez dodatków. Upiekłam proste bułeczki pszenno-żytnie z przedziałkiem. Pamiętam te bułki z dzieciństwa, więc postanowiłam takie upiec ale z dodatkiem mąki żytniej razowej.

Chleb orkiszowo żytni na zakwasie

Co tu dużo gadać, po prostu uwielbiam piec chleb. Szlifuję moje umiejętności cały czas i choć mam już jakąś wprawę w pieczeniu chleba to zdarza mi się, że chleb czasami

Jak zrobić naan z patelni

Naan to pieczywo wywodzące się z hinduskiej kuchni. Bardzo lubię chlebek naan do przeróżnych curry i ostrych sosów. Cechą charakterystyczną naan jest to że do jego wyrobu dodaje się jogurt.

Żytni chleb na drożdżach

Świeże pieczywo o poranku to naprawdę luksus, więc kiedy przychodzi weekend to u mnie czas na wypieki chleba. Piekę ulubione bułki, chleb na zakwasie lub według jeszcze niewypróbowanych przepisów.

Oliwkowe zawijańce i dip z feta i pistacji

Witam po przerwie. Moje dziecko miało komunię w zeszłym tygodniu, więc musiałam się skupić na przygotowaniach do przyjęcia. Rodzinka dopisała, więc miałam niezłą gromadkę do wykarmienia. Piekłam i gotowałam jak…

Pszennożytni chleb z jabłkiem i rozmarynem

Wspaniałe zapachy rozchodzą się w moim domu. Dzisiaj piekłam chleb na polishu. Niewtajemniczonym wyjaśniam, że polish to rodzaj zaczynu na drożdżach. Pieczenie chleba dla mnie jest już rutyną. Piekę chleb przynajmniej raz w…

Bułki ze szpinakiem

Kwietniowe wyzwanie  to bułki ze szpinakiem, do których pieczenia zaprosiła nas Ania wraz z Tosią. Dawno nie piekłam smakowego chleba, a tym bardziej ze szpinakiem. Przepis musiałam trochę zmodyfikować, częściowo