Szaszłyki z kurczaka cytrynowo tymiankowe
Wczoraj byliśmy cały cały dzień poza domem. Przed powrotem do domu zaliczyliśmy hinduską restaurację. Jedliśmy pyszne mięso i krewetki z grilla, aromatyczny ryż, naan, kokosowy sos… Kurczak z grilla to…
Marynaty do mięsa, drobiu, ryb i warzyw
Wczoraj byliśmy cały cały dzień poza domem. Przed powrotem do domu zaliczyliśmy hinduską restaurację. Jedliśmy pyszne mięso i krewetki z grilla, aromatyczny ryż, naan, kokosowy sos… Kurczak z grilla to…
Niedługo wakacje! Pozostało mi jeszcze 2 tygodnie pracy, a potem długi urlop w Chorwacji. Tymczasem korzystamy z pięknej pogody i odpalamy grill niemalże codziennie. Dzisiaj grillowałam schabowe w pesto. Uwielbiam…
Ostatnie dni przyniosły nam piękną słoneczną pogodę, dlatego dzisiaj ośmieliłam się grillować karkówkę. Co prawda było wietrznie ale jakoś dałam radę. Grillowana karkówka najlepiej smakuje jeśli ją się wcześniej zamarynuje,…
Macie ochotę na sztukę pieczonej wołowiny medium rare? Pewnie wielu z Was powie, że nie lubi takiego krwistego mięsa. No cóż pieczeń wołowa nadaje się do jedzenia jeśli jest medium…
Lato i słońce wróciło, więc dzisiaj zapraszam na przepis na grillowaną karkówkę z pieczonymi ziemniakami i buraczkami, a wszystko to podane z porządną porcją zieleniny. Karkówka to królowa grilla. Grilluję…
Lubię pesto i używam je do wszystkiego! Marynuję w pesto wieprzowe polędwiczki, które póżniej owijam boczkiem i grilluję. Pesto to świetna marynata do mięsa i drobiu, którą bardzo polecam. Wieprzowe…
Piękna pogoda, więc trzeb ją wykorzystać na grilla! My dzisiaj grillowaliśmy kurczaka. Kurczak idealnie nadaje się na grilla. Jeśli planuję grillowe party dla całej rodziny to prawie zawsze grilluję lub…
Przepis na skrzydełka na pewno się przyda. Sezon grillowy rozpoczęty i okazji do grillowania na pewno wiele. Niedługo majówka więc przepis na skrzydełka koniecznie wypróbujcie. My uwielbiamy grillowane skrzydełka! Jest…
Jogurtowy kurczak to nic innego jak orientalny kurczak marynowany w jogurcie i tandoori. Moje dziecie nigdy nie mówią jogurtowy kurczak tylko Amira kurczak. Amira to moja pakistańska przyjaciółka i ona…
Jak ten czas szybko leci! Już za parę dni rozpocznie się kalendarzowa jesień. Pogoda wciąż nie najgorsza ale definitywnie chłodniej niż było tydzień temu. Przyjemnie jest gotować obiad i co…
Mamy dzisiaj piękny słoneczny dzień, więc idealna pogoda na grilla. Dzisiaj polecam grillowane roladki z kurczaka. Uwielbiam grillować, mój małżonek również, zwłaszcza kebab na szpadach. Najczęściej jednak grillujemy mięso z…
Skrzydełka pieczone…Jadłam je wiele razy ale jakoś nie miałam okazji ich przyrządzić. Zastanawiałam się ostatnio dlaczego. Doszłam do wniosku, że skrzydełka z kurczaka mają mało mięsa, więc szkoda tracić
Gulasz mięsny z dzika….Rzadko kiedy przyrządzam dziczyznę ale jak już wpadnie mi w ręce kawałek dziczyzny to robię to z pompą.
Pogoda dopisuje, sezon grillowy w pełni, więc marynata do kurczaka na pewno się przyda. To dzięki marynacie mięso z grilla jest kruche i soczyste.
Pewnie w nie jednym ogrodzie unosi się teraz zapach grillowanych potraw, kuszący podniebienie. Czekamy na lato i wieczory przy grillu przez cały rok. Spotkania z rodziną czy ze znajomymi to…
Po ośmiu tygodniach czekania przyszły nasze nowe meble. Dzisiaj pierwszy niedzielny obiad podany w pokoju gościnnym przy nowym stole. Co prawda rodzina nie w komplecie, bo mój najstarszy syn mieszka…
Wczorajsza sałatka jak wspomniałam pasuje do grilla, więc obok tej pysznej sałatki przygotowałam mięso na grilla. Tym razem były to kurczak grillowany w pomadzie miodowej inspirowany tajską kuchnią.
Tagine to marokański, bardzo aromatyczny gulasz. Niedawno przygotowałam tagine wołowy z wędzonymi śliwkami, cukinią i ciecierzycą z dodatkiem przypraw. Delikatna nuta cynamonu, słodkie, wędzone śliwki, ostry smak kminu rzymskiego i kajeńskiego…
Lubię proste przepisy, z niewielka ilością składników wydawałoby się pospolitych, z których można jednak przyrządzić wykwintny obiad. Do takich przepisów należy kurczak na patyku z kalafiorowym ryżem.
Marynowane żeberka wieprzowe z piekarnika. Do tego przepisu podchodziłam już kilka razy, ale dopiero teraz udało mi się przygotować żeberka tak jak należy. Dobrze przypieczone, mięciutkie i błyszczące od skarmelizowanej…