Przetwory

Przepisy na dżemy, curd, owocowe soki. Przetwory z warzyw i grzybów.

przepis_kimchi_blog_codojedzenia_kapusta_kiszonka

Co nowego w mojej kuchni – kimchi?

Przepis na kimchi od dawna miałam w planie. Kimchi stoi w mojej lodówce już od kilku tygodniu. Zaczyna go ubywać, więc doszłam do wniosku, że nadeszła pora na sesję zdjęciową…

marynowany ogórek meksykański codojedzenia

Co to za warzywo?

Marynowany ogórek meksykański… co to jest… W tym roku wyhodowałam na balkonie cudowne warzywo. Ogórek meksykański, bo o nim mowa przypomina arbuza, w środku wygląda jak ogórek, a smakuje jak…

masło śliwkowe przepis śliwki cynamon codojedzenia

Jak wykorzystać śliwki – masło śliwkowe

Masło śliwkowe z rabarbarem to mój przepis na wykorzystanie śliwek. Miałam jeszcze sporo śliwek, które były bardzo dojrzałe. Postanowiłam je wykorzystać na masło śliwkowe. Pewnie dziwicie się dlaczego piszę masło,…

Krem dyniowy o smaku karmelowym

Nie mogłam się powstrzymać…Oto kolejny przepis z dyni, krem dyniowy o smaku karmelowym. Sądzę, że podobnie jak ja przyrządzacie dyniowe puree z pokaźnej dyni.

Kimchi ogórkowe z imbirem

Kimchi ogórkowe, lubicie? Proponuję przepis na kimchi ogórkowe z dodatkiem marchewki i imbiru. Tak, ogórki można wykorzystać na wiele sposobów.

Pieczona dynia z occie

Pamiętam z dzieciństwa jedyne danie z dynią czyli dynię w occie i muszę przyznać, że nie należało ono do moich ulubionych. Mnóstwo lat upłynęło za nim dynia weszła na stałe…

Konfitura z borówki brusznicy

Sezon na czerwoną borówkę brusznicę w pełni. Szwedzi uwielbiają borówkowy dżem. Na pewno się z nim spotkaliście jedząc köttbullar w Ikea, które Szwedzi podają właśnie z borówkowym dżemem.

Moje ogórki małosolne

Zastanawiam się czy jest w Polsce domowa gospodyni, która nie zna przepisu na ogórki małosolne. Jeśli się taka znajdzie to polecam przepis moje ogórki małosolne z mnóstwem chrzanu, czosnku i…

Dżem jeżynowy z czekoladą i miętą

Po lodach jeżynowych przyszedł czas na dżem jeżynowy z czekoladą i miętą. Lubię takie nietypowe dżemy… Dżemik smakuje bardzo jeżynowo, a mięta nadaje mu delikatny świeży smak.

Dżem truskawkowo rabarbarowy

Witam po przerwie i już z Polski! Jak zwykle miałam problemy z podłączeniem do internetu, stąd ta cisza. Ale za to miałam czas na zaklimatyzowanie się w moim domu i zrobienie…

Aromatyczne chutney z dynii

O nie! Jeszcze nie zakończyłam sezonu z dynią, a wręcz przeciwnie! Właśnie wymyśliłam sobie aromatyczne chutney z dynii, które na pewno będzie pyszne do świątecznego indyka o ile  dotrzyma do…

Gruszki w zalewie szafranowej

Ten przepis wpadł mi w oko dosyć dawno, ale musiałam poczekać na gruszki. Znalazłam w sklepie małe gruszki, które potrzebowałam jedynie obrać ze skórki. Gruszki w zalewie szafranowej, bo o…

Dżem jabłkowo śliwkowy ale jaki

Od czasu jak odkryłam imbir, używam go prawie do wszystkiego. Niedawno zrobiłam dżem jabłkowo śliwkowy z dodatkiem imbiru. Muszę przyznać, że tak pysznego dżemu to dawno nie jadłam.

Domowy sok malinowy

Maliny to jeden z moich ulubionych owoców latem, a zimą choć często podjadam mrożone maliny to jednak lubię mieć butelkę gęstego soku prawie malinowego musu. Taki domowy sok malinowy

Konfitura z czerwonej cebuli

Ostatnio mam wenę na przetwory z czerwonej cebuli. Ostatnio zrobiłam czerwoną cebulę marynowaną a occie. Dzisiaj chcę Wam zaproponować konfiturę z czerwonej cebuli. Bardzo fajny dodatek do grilla lub pieczonego…