Co nowego w mojej kuchni – kimchi?
Przepis na kimchi od dawna miałam w planie. Kimchi stoi w mojej lodówce już od kilku tygodniu. Zaczyna go ubywać, więc doszłam do wniosku, że nadeszła pora na sesję zdjęciową…
Przepisy na dżemy, curd, owocowe soki. Przetwory z warzyw i grzybów.
Przepis na kimchi od dawna miałam w planie. Kimchi stoi w mojej lodówce już od kilku tygodniu. Zaczyna go ubywać, więc doszłam do wniosku, że nadeszła pora na sesję zdjęciową…
Marynowany ogórek meksykański… co to jest… W tym roku wyhodowałam na balkonie cudowne warzywo. Ogórek meksykański, bo o nim mowa przypomina arbuza, w środku wygląda jak ogórek, a smakuje jak…
Masło śliwkowe z rabarbarem to mój przepis na wykorzystanie śliwek. Miałam jeszcze sporo śliwek, które były bardzo dojrzałe. Postanowiłam je wykorzystać na masło śliwkowe. Pewnie dziwicie się dlaczego piszę masło,…
Najwspanialsze smaki lata to nie tylko słodkie i soczyste owoce, ale również warzywa – brokuły, bakłażany, cukinie oraz… pomidory, które warto zamknąć w słoiczkach, aby móc skosztować je zawsze wtedy,…
Praktycznie każde danie zaczyna się od cebuli. Używam jej na co dzień. Biała, żółta, szalotka czy czerwona cebula…Na pozór wydawałoby się, że cebula to cebula ale każda ma inny smak…
Nie mogłam się powstrzymać…Oto kolejny przepis z dyni, krem dyniowy o smaku karmelowym. Sądzę, że podobnie jak ja przyrządzacie dyniowe puree z pokaźnej dyni.
Jesienią na straganach króluje dynia. Warzywo to posiada wszechstronne zastosowanie w mojej kuchni. Jak zrobić puree z dyni?
Kimchi ogórkowe, lubicie? Proponuję przepis na kimchi ogórkowe z dodatkiem marchewki i imbiru. Tak, ogórki można wykorzystać na wiele sposobów.
Dżem jagodowy z kardamonem. Pierwszy dżem jagodowy ugotowany w tym roku. Wreszcie jestem na urlopie i mogę się cieszyć świeżymi jagodami.
Pamiętam z dzieciństwa jedyne danie z dynią czyli dynię w occie i muszę przyznać, że nie należało ono do moich ulubionych. Mnóstwo lat upłynęło za nim dynia weszła na stałe…
Sezon na czerwoną borówkę brusznicę w pełni. Szwedzi uwielbiają borówkowy dżem. Na pewno się z nim spotkaliście jedząc köttbullar w Ikea, które Szwedzi podają właśnie z borówkowym dżemem.
Zastanawiam się czy jest w Polsce domowa gospodyni, która nie zna przepisu na ogórki małosolne. Jeśli się taka znajdzie to polecam przepis moje ogórki małosolne z mnóstwem chrzanu, czosnku i…
Po lodach jeżynowych przyszedł czas na dżem jeżynowy z czekoladą i miętą. Lubię takie nietypowe dżemy… Dżemik smakuje bardzo jeżynowo, a mięta nadaje mu delikatny świeży smak.
Witam po przerwie i już z Polski! Jak zwykle miałam problemy z podłączeniem do internetu, stąd ta cisza. Ale za to miałam czas na zaklimatyzowanie się w moim domu i zrobienie…
O nie! Jeszcze nie zakończyłam sezonu z dynią, a wręcz przeciwnie! Właśnie wymyśliłam sobie aromatyczne chutney z dynii, które na pewno będzie pyszne do świątecznego indyka o ile dotrzyma do…
Ten przepis wpadł mi w oko dosyć dawno, ale musiałam poczekać na gruszki. Znalazłam w sklepie małe gruszki, które potrzebowałam jedynie obrać ze skórki. Gruszki w zalewie szafranowej, bo o…
Od czasu jak odkryłam imbir, używam go prawie do wszystkiego. Niedawno zrobiłam dżem jabłkowo śliwkowy z dodatkiem imbiru. Muszę przyznać, że tak pysznego dżemu to dawno nie jadłam.
Maliny to jeden z moich ulubionych owoców latem, a zimą choć często podjadam mrożone maliny to jednak lubię mieć butelkę gęstego soku prawie malinowego musu. Taki domowy sok malinowy
Ostatnio mam wenę na przetwory z czerwonej cebuli. Ostatnio zrobiłam czerwoną cebulę marynowaną a occie. Dzisiaj chcę Wam zaproponować konfiturę z czerwonej cebuli. Bardzo fajny dodatek do grilla lub pieczonego…