Sosy, dipy, pasty

Soczewica w sosie masala

Uwielbiam sosy, których głównym składnikiem jest soczewica. Sosy są gęste, bardzo aromatyczne. Czy to będzie czerwona czy zielona soczewica, nie gra roli, lubię wszystkie! Sosy podaję do mięsa lub jako samodzielne…

Pasta z fasoli na kanapki

Pasta z fasoli to kolejna warzywna pasta na kanapki. Nie zawsze mam ochotę na salami lub szynkę. Staram się więc przyrządzić coś na kanapki w wersji bezmięsnej.

Hummus z batatów i soczewicy

Hummus z batatów i soczewicy to pyszny dodatek do chleba, mięsa i drobiu. Uwielbiam hummus z batatów. Jest lekko słodki, a przy tym bardzo mocno doprawiony.

Chili sos z pieczonej chili

Uwielbiam ostre smaki, więc chili sos z pieczonej, zielonej chili absolutnie przypadł mi do smaku. Ten chili sos wykorzystuję głównie do makaronowych zapiekanek lub enchiladas.

Przepis na hummus z dyni

Zapraszam na pyszny na pyszny przepis na hummus z dyni. Uwielbiam hummus w każdej postaci. Hummus to pasta lub dip jak kto woli wywodząca się z krajów arabskich. Pożywna, zdrowa i…

Sos hamburgerowy domowy

Sos hamburgerowy domowy i najlepszy! Zajadam się nim od kilku dni! Jest delikatny w smaku, a przede wszystkim łatwy do przyrządzenia. 

Dip z awokado

Zielony dip z awokado, który pasuje po prostu do wszystkiego. Używam go do domowych chipsów, surowych warzyw czy jako dodatku do burgerów. Kremowy, gęsty i smaczny.

Kotlety mielone z łososia

Lubicie ryby na obiad? My bardzo! Dzisiaj chcę Wam zaproponować prosty przepis na kotlety mielone z łososia. Kotlety mielone z ryby podaję różnie, a dzisiaj proponuję  kotlety mielone z łososia…

Pesto z jarmużu i orzechów cashew

Jarmuż, warzywo, które od niedawna można nabyć w sklepie prawie przez cały rok. Bardzo mnie to cieszy, bo ja przepadam za jarmużem! Dzisiaj zrobiłam kolejną porcję domowego pesto

Dorsz, migdały, parmezan i aioli

Dzisiaj w Szwecji święto lata. Co prawda lato w tym roku jak na razie nie rozpieszcza ale to nie przyszkadza aby smacznie zaplanować wolny dzień od pracy. Przy piątku postawiłam…

Polędwica wołowa i sos z czerwonego wina

Polędwica wołowa to rarytas. Najdroższe mięso wymaga specjalnego traktowania i stosownego sosu. Przed przyrządzeniem, polędwicę należy oczyścić z błon, a następnie podzielić na kotlety o grubości 2 centymetrów.

Oliwkowe zawijańce i dip z feta i pistacji

Witam po przerwie. Moje dziecko miało komunię w zeszłym tygodniu, więc musiałam się skupić na przygotowaniach do przyjęcia. Rodzinka dopisała, więc miałam niezłą gromadkę do wykarmienia. Piekłam i gotowałam jak…

Pesto z kolendry i nasion konopi

Pesto można zrobić ze wszystkiego. Domowe pesto smakuje najlepiej. Poza tym można skomponować pesto według własnego smaku i potrzeby. Pesto to wspaniały sos, który świetnie się nadaje na kanapki, do…

Pizza chipsy i hummus na ostro

Bezmięsnie również dzisiaj. Ostatnio piekłam bułki ze szpinakiem, więc wpadłam na pomysł upieczenia spodów do pizzy jako pizza chipsy. Takie pizza chipsy to świetny dodatek do różnego rodzaju dipów czy kremowych sałatek.

Hiszpański sos romesco

Wpadł mi w oko wpis na temat sosu romesco. Romesco to sos wywodzący się z Hiszpanii, zrobiony na bazie suszonych pomidorów, grillowanej papryki, migdałów i odrobinę czosnku.

Hummus z suszonymi pomidorami

Zapraszam na kolejny przepis na hummus, tym razem z suszonymi pomidorami. Uwielbiam wegeńskie pasty na kanapki czy ze świeżymi warzywami. Super przegryzka na piątkowy wieczór, a do tego łatwa w…