Hiszpański sos romesco
Wpadł mi w oko wpis na temat sosu romesco. Romesco to sos wywodzący się z Hiszpanii, zrobiony na bazie suszonych pomidorów, grillowanej papryki, migdałów i odrobinę czosnku.
Wpadł mi w oko wpis na temat sosu romesco. Romesco to sos wywodzący się z Hiszpanii, zrobiony na bazie suszonych pomidorów, grillowanej papryki, migdałów i odrobinę czosnku.
Kurczak satay to pyszne danie pochodzące z azjatyckiej kuchni. Bardzo lubię delikatne szaszłyki z kurczaka marynowane w słodko kwaśnym sosie sojowym. Kurczak jest przez to bardzo aromatyczny,
W tym roku będzie kilka nowości na naszym świątecznym stole, między innymi terrina z dorsza i łososia, do której świetnie pasuje szafranowy sos na zimno. Co to takiego terrina? Powiedzmy…
Zapraszam na kolejny przepis na hummus, tym razem z suszonymi pomidorami. Uwielbiam wegeńskie pasty na kanapki czy ze świeżymi warzywami. Super przegryzka na piątkowy wieczór, a do tego łatwa w…
Aromatyczny hummus z tahini to absolutny hit tego lata. Moi znajomi i rodzina, kiedy nas odwiedzają zawsze życzą sobie abym zrobiło to pyszne smarowidło. Robię zazwyczaj tradycyjny hummus z ciecierzycy…
Lubicie hummus? Prawda, że pyszne smarowidło do chleba czy dip do mięsa i warzyw? Straciłam głowę dla hummusu bardzo dawno temu…
Bardzo lubię majonez, ale tych kupnych to już mam dosyć. Słodkie i nie wiadomo co jeszcze tam w nich jest. Zrobić majonez to żadna trudność. Poza tym można dostosować proporcje…
Jarmuż to bardzo popularne warzywo w Szwecji. Szczególnie w świątecznym okresie nie może go zabraknąć na stole. Dzisiaj chcę Wam zaproponować pesto z jarmużu i migdałów. Domowe pesto jest bez…
Dzisiaj proponuję wspaniały dip z grillowanej papryki i włoskich orzechów zwany muhammara. Dip pochodzi z kuchni arabskiej i jest nieodzowną przystawką w arabskim bufecie, tak zwanym meze.
Witam serdecznie. Mam nadzieję, że niedzielę spędzacie miło. Pewnie część z Was robi porządki na ogrodzie, albo po prostu leniuchuje po pracowitym tygodniu. Ja zaraz wybieram się na grzyby z…
Obiecałam wczoraj przepis na surówkę z brukselki i białej kapusty. Bardzo lubię mieszać różne odmiany kapusty w jedną całość, a tę surówkę uwielbiam zwłaszcza z dodatkiem wspaniałego sosu winegret. Sos winegret to…
Uwielbiam mieszać! Dzisiaj usmażyłam koreańskie naleśniki, do których przygotowałam nadzienie z wędzonego łososia, warzyw oraz wspaniały zielony dressing ze świeżego kopru.
Ostatnio pociągają mnie wegetariańskie przepisy. Lubię zrobić sobie bezmięsną przerwę i tylko żywić się warzywami. Ale lubię też spróbować coś nowego, niespotykanego, co właściwie normalnie nie przyszłoby mi do głowy…
Przepis na kalafior w sosie kokosowym polecam przede wszystkim osobom, które nie lubią kalafiora. Tak przyrządzony kalafior będzie na pewno Wam będzie smakować niż tradycyjny kalafior z tartą bułką.
Sezon grillowy rozpoczęty, a ja mam w zapasie dla was mnóstwo fajnych przepisów w postaci dodatków do grilla. Grillowane mięso, ryby czy warzywa to wspaniałe jadło, a z dodatkami w…
W moich przepisach często występuje sos chili. Ostatnio używam sosu chili domowej roboty. Nic trudnego zrobić taki sos n o i oczywiście jest to sos bez konserwantów, barwników i bóg…
Pieczeń z mięsa mielonego z feta i bazylią… nie wiem czy wciąż można nazwać to danie pieczenią rzymską, jak sądzicie? Ale nie ważne. Zamiast jeść na około mielone kotlety warto…
Jak obiecałam wczoraj dzisiaj drugie danie z nadzieniem z resztek obiadowych, a mianowicie krokiety z kurczakiem, kaszą gryczaną i boćwiną. Krokiety uwielbia cała rodzina, wiec po nich już ani śladu.
Pomidory uwielbiamy w każdej postaci, a sos pomidorowy, który chce wam dzisiaj zaproponować można wykorzystać jako sos do pizza, sos do makaronu lub dip.
Dzisiaj na odmianę ugotowałam azjatycki sos arachidowy. Kuchnia azjatycka zadziwia mnie za każdym razem jak ugotuje coś nowego. Sos arachidowy zdecydowanie przypadł nam do gustu.