Czas na migdałowe pierniki. Domowe pierniczki piekę nonstop, bo moje dzieci uwielbiają pierniki. Ja też, szczególnie pyszne migdałowe pierniczki, które chcę Wam dzisiaj zaproponować.
Piekę pierniki i inne świąteczne ciasteczka i częściowo przystrajam nimi choinkę. Marzy mi się cała taka słodka choinka, ale domyślacie się, że do świąt wszystkie ciasteczka byłyby zjedzone…No tak u nas choinka stoi prawie cały miesiąc, więc trudno byłoby przechodzić obok niej obojętnie… Taka choinka wymagałaby codziennego zasilania.
Przepis na migdałowe pierniczki
Składniki:
- 250 g masła o temperaturze pokojowej
- 100 ml miodu
- 220 ml brązowego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 ml pokrojonych i uprażonych migdałów
- 1 ½ łyżki przyprawy korzennej
- 500 ml mąki pszennej
- 100 ml mąki żytniej
Wykonanie:
- Utrzyj masło z cukrem.Dodaj miód i wymieszane suche składniki.
- Wyrób ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
- Rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Wytnij pierniczki o dowolnej formie. W każdy wciśnij kawałek migdałka.
- Piecz pierniczki na 175ºC (termoobieg) przez około 10 minut.
Wspaniałe:)
Gosiu,
wspaniałe ciasteczka!
Piernik z migdałem lubią się bardzo.
Magicznych świąt Ci życzę!