Risotto z jarmużem i grzybami to pyszne wegetariańskie danie. Idealne na kolację lub obiad. Można je podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa i ryby. U mnie dzisiaj risotto ze smażonym dorszem. Jak przyrządzić kremowe risotto? Oczywiście potrzebny jest odpowiedni ryż, bulion i ser, parmezan lub manchego. Jaki ryż wybrać? Najczęściej używam ryżu arborio lub avorio. Jest to ryż krótkoziarnisty, okrągły lub owalny. Tyko tego typu ryż nadaje się do przyrządzenia tego włoskiego dania. Kremowy ryż z jarmużem i grzybami to wspaniałe połączenie. Często pojawia się ono w moich przepisach. Prawdziwa eksplozja smaku. Super danie dla smakoszy ryżu i włoskiej kuchni.
Risotto z jarmużem
Składniki:
4 porcje
250 ml ryżu, u mnie arborio
100 g jarmużu
200 g grzybów, u mnie mrożone pieprzniki
1 cebula
1 ząbek czosnku
około1 l warzywnego bulionu
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
otarta skórka z połowy cytryny
Pokrój drobno cebulę i zeszklij na maśle wraz z ryżem, na głębokiej patelni lub w rondlu o grubym dnie. Dodawaj stopniowo gorący bulion, gotuj powoli aż risotto uzyska kremową konsystencję, około 20 minut. Być może nie wykorzystasz cały bulion. Wszystko zależy od rodzaju ryżu. Dopraw risotto solą i pieprzem.
Oddziel jarmuż od grubych łodyg i grubo pokrój. Podsmaż na oleju z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Na drugiej patelni usmaż oczyszczone grzyby. Dodaj do jarmużu, dopraw solą i pieprzem. Kiedy risotto jest już kremowe dodaj jarmuż z grzybami i lekko wymieszaj. Podaj do mięsa lub ryby.
3 komentarze
apetyczne danie
Jarmuż zamieniam na szpinak i przepis biorę w całości! :)
A proszę!