Moje pierwsze ciasto po świętach to rolada dyniowa z mascarpone i jeżynami. Rzadko robię rolady. Właściwie nie wiem czemu, bo bardzo lubię tego typu ciasta. Proste, tanie i szybkie ciasto. Tylko 12 minut w piekarniku… Zwijanie rolady też nie wymaga jakiś pozaziemskich umiejętności. Zwijam roladę lekko przestudzoną, aby nabrała kształtu za nim ją posmaruję nadzieniem. Rolada dyniowa to rolada z dyniowym puree. Rolada jest bardzo wilgotna przez co również łatwo się ją zwija. Oczywiście smak rolady zależy w dużej mierze od rodzaju nadzienia. Jeżyny i dynia świetnie ze sobą harmonizują.
Rolada dyniowa
Składniki:
do pieczenia, blaszka wielkości arkusza papieru do pieczenia
3 jajka
180 g cukru
1 łyżeczka zgniecionego kardamonu
100 g pszennej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml puree z dyni
1 łyżka soku z cytryny
¼ łyżeczki soli
Nadzienie
250 g mascarpone
300 ml śmietanki
250 g jeżyn
3 czubate łyżki cukru pudru lub wedle smaku
cukier puder do posypania
Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj puree z dyni, sok z cytryny i wymieszaj. W oddzielnym naczyniu wymieszaj suche składniki, a następnie połącz z mokrymi. Rozsmaruj masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 180ºC na termoobiegu i piecz przez około 12 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odczekaj 10 minut, a następnie odwróć papierem do góry. Oderwij papier i zwiń ciasto w rulon. Ubij mascarpone ze śmietanką. Pod koniec ubijania dodaj jeżyny i cukier puder do smaku. Rozwiń ciasto na placek i rozsmaruj nadzienie. Zwiń dosyć ciasno roladę i wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem posyp cukrem pudrem
9 komentarzy
Jak to pięknie wygląda, no palce i monitor lizać, tylko szkoda, że jestem na diecie…
Ja też, więc zjadłam tylko jeden kawałek
ale mi smaku na roladę zrobiłaś, chyba zrobię na weekend
Polecam!
Wspaniały blog !!! :D
Zapraszam do mnie :)
http://przysmaki24.blogspot.com/
Dziękuję!
Już zapisałam przepis :) rolada wygląda bardzo apetycznie :)
Dziékujé!
Cudowna!.