Zapraszam na przepis roladki z szynki parmeńskiej. Jest to świetna przekąska na zimno, którą warto przygotować na Wielkanoc czy choćby na filmowy wieczór w gronie przyjaciół. Uwielbiam szynkę parmeńską zwaną tu i ówdzie prosciutto. Jest wspaniała! Roladki z szynki nafaszerowałam sałatką z raków. Wieprzowa szynka doskonale współgra ze skorupiakami, więc często łączę szynkę z sałatkami ze skorupiaków. Oczywiście do takiej przystawki nie może zabraknąć sosu. Zrobiłam tutaj karmelizowany sos balsamiczny.
Roladki z szynki
Składniki:
na 8 porcji
240 g szynki parmeńskiej
180 g raków, odwłoki w zalewie
200 g majonezu
5 łyżek posiekanego koperku
1 mały ząbek czosnku
sól do smaku
Karmelizowany ocet balsamiczny
100 ml balsamicznego octu
3 łyżki cukru
Dodatkowo
różne rodzaje sałaty, rukola, rzymska,mangold
Raki odcedź i drobno pokrój. Umieść w miseczce i dodaj pokrojony koper, majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj sałatkę i dopraw solą. Delikatnie oddziel plastry szynki. Na każdy połóż 2 łyżki nadzienia i zwiń w rulon. Ułóż na talerzu w sałatą. Do rondelka wlej ocet balsamiczny, dodaj cukier i gotuj aż sos zgęstnieje, około 5 minut. Udekoruj talerzyk sosem. Smacznego!
12 komentarzy
Odwłoki w zalewie brzmią odstraszająco, ale zdjęcie apetyczne:-)
…He,he…Najlepsze mięso!
Uwielbiam szynkę parmeńską, najbardziej jako dodatek w sałatce :)
Ja też bardzo lubię tą szynkę!
Bardzo ciekawe i wykwintne danie. Super pomysł na Wielkanoc.
Dzikęjuję Ela!!!
Wyglądają naprawdę świetnie :) Pozdrawiam!
Wygląda bardzo apetycznie. :)
Naprawdę są!
Wygląda smakowicie! Ale czy da się nimi najeść?
Pewnie! Bardzo sycące!
Bardzo apetyczna przekąska i danie w jednym :)