Szafran to najdroższa przyprawa na świecie. Bardzo aromatyczna, barwiąca od żółtego do czerwonego koloru, przez niektórych uważana za afrodyzjaka. Używam szafran bardzo często zarówno do gotowania jak i wypieków.
Tak jak w zeszłym roku pragnę dzisiejszym przepisem otworzyć akcję szafranowe kulinaria. Upiekłam puszyste szafranowe cupcake z czerwoną borówką, które ozdobiłam pysznym kremem. Szukacie szafranowej inspiracji zerknijcie na przepisy z szafranem z zeszłego roku. Zasady jak zwykle te same. Dodajemy aktualne przepisy, opatrzone bannerem, który można pobrać na durszlaku lub z kulinarnego miksera.
Ponieważ to początek nowego miesiąca, a więc czas na przepis miesiąca. Ze względu na to, że prowadzę akcję szafranowe kulinaria na durszlaku i kulinarnym mikserze, proponuję więc przepis miesiąca w listopadzie o tej samej tematyce. Zapraszam do gotowania i pieczenia z szafranem!
Przepis na szafranowe cupcake
Składniki:
15 szafranowych cupcake
150 g masła
150 g cukru
2 jajka
½ g szafranu
180 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml mleka
1 łyżeczka rumu
150 ml czerwonej borówki, u mnie mrożona
Krem z białej czekolady
200 g białej czekolady
200 ml śmietanki kremówki + 200 ml do ubicia
borówki do dekoracji
Utrzyj cukier z masłem na puszystą masę. Dodaj kolejno po jednym jajku stale ucierając. Rozpuść szafran w rumie i dodaj do masy maślano jajecznej. Przesiej mąkę i proszek i dodaj do masy delikatnie mieszając. Napełnij papierowe papilotki masą. Papilotki umieszczam w muffinkowej formie, aby zachowały formę. Piecz na 175ºC (termoobieg) przez 25 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę i połącz. Następnie ubij resztę śmietanki na sztywno. Ostudzony czekoladowy krem połącz z ubitą śmietaną i włóż na 30 minut do lodówki. Schłodzonym kremem napełnij szprycę i udekoruj cupcakes.
27 komentarzy
Cudne :) Nawet bym nie pomyślała o dodaniu do nich szafranu, muszę rewelacyjnie smakować – bo tak wyglądają :)
Sprawiłaś, że zaczęłam intensywnie myśleć o tym szafranie :) Być może dołączę ;) !
Spróbuj!
Urocze babeczki ! Ja rowniez jestem milosniczka szafranu i uzywam go czesto do swoich potraw dlatego z przyjemnoscia dolaczam do akcji. Serdecznie pozdrawiam
Super Samantha! Czekam na przepisy!
Musiały smakować wyjątkowo :)
Po prostu pyszne! Moje pierwsze cupcakes!
Świetnie się prezentują :)
Dziękuję Magda!
ciekawy pomysł! ja zwykle używam szafranu do ryżu, ale babeczki bardzo mi się podobają ;)
Dziękuję! Ja też używam szafran do ryżu…
ale ładnie wyglądają ;))
Dziękuję Iza! Postarałam się…
Jeszcze nie piekłam słodkości z szafranem, ostatnio chodziło mi to po głowie, jak coś wymyślę to się zgłoszę:) super babeczki Ci wyszły!
No to czekam!
Ja zrobiłam paellę, ale mam słabość do muffinek, więc koniecznie muszę spróbować takich babeczek! :)
Widziałam, bardzo fajne danie, a babeczki polecam bardzo!
Może i ja się skuszę , pozdrawiam:)
Zapraszam!
Bardzo lubie ta Twoja akcje, ale nie wiem czy dam rade cos w tym roku przygotowac w zwiazku z przeprowadzka :)
Liczę, że zdążysz… Powodzenia z przeprowadzką!
Goisu,są idealne!
A to mój szafranowy przepis: http://www.kuchennymidrzwiami.pl/czerwone-zloto-szafran-risotto-milanese/
Dziękuję i dziękuję za przepis. Wspaniałe risotto!
Ja szafran zatopiłam z gulaszowej potrawce :) podsyłam link oczywiście :)
http://magicznezyciemarty.blogspot.com/2013/11/gulaszowa-potrawka-badz-zupa-z-szafranem.html
w słodkich wypiekach jeszcze nie używałam
Wygląda bardzo apetycznie!
A to moj pomysl na przepis miesiaca pozdrawiam
Dziękuję! Już Was dołączam do listy i zapraszam na przyszły miesiąc!
[…] Saffron Cupcakes This saffron cupcakes are so delicious with white chocolate frosting. (in Polish with translator)For full “Saffron Cupcakes” recipe click here […]