...sałatka z pęczaku…za nim powiesz nie, spróbuj! Pęczak czy inne kasze nienawidziłam w dzieciństwie, ale teraz smakują mi jak najbardziej. Pomysł na to danie nasunął mi się podczas przeglądu zamrażalki. Mam mnóstwo mrożonych leśnych grzybów, więc postanowiłam trochę uszczuplić zapasy. Rezultat, pyszna sałatka z pęczaku z pieprznikami i karmelizowaną cebulą. Jarska sałatka, idealna jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. No i jak tu nie lubić pęczaku!
Sałatka z pęczaku, grzybów i karmelizowanej cebuli
Składniki:
na 4 porcje
100 g pęczaku, waga sucha
4 duże cebule
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej pietruszki
1 łyżka świeżego rozmarynu
300 g leśnych grzybów, u mnie pieprzniki trąbkowate
2 ząbki czosnku
¼ łyżeczki anyżu
czarny pieprz grubomielony do smaku
sól
Ugotuj pęczak w lekko osolonej wodzie na sypko. Grzyby jeśli mrożone wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż w wysokiej temperaturze do odparowania wody. Dodaj zioła, przyprawy i czosnek, a na koniec pęczak.
Na osobnej patelni skarmelizuj cebulę. Najpierw pokrój cebulę na krążki i zeszklij na dwóch łyżkach oleju. Dodaj łyżkę brązowego cukru i karmelizuj cebulę nadając jej lekko brązowy kolor. Dodaj cebulę do reszty składników i lekko wymieszaj. Podaj sałatkę na ciepło jako jarskie danie lub jako przystawkę do mięsa.
2 komentarze
Ależ ta sałatka apetycznie wygląda. Jest obłędna, musimy wypróbować ten przepis i pochwalić się efektem.
A proszę!