Mieszkając tyle lat w Szwecji zrobiłam to danie po raz pierwszy, całkiem nie dawno. Inspiracją do tej potrawy jest tak zwany dillkött czyli mięso w sosie koperkowym. Oryginalny dillkött przyrządza się z wołowiny lub cielęciny. Ale tu i ówdzie, rzuciła mi się w oczy wersja z wieprzowiny, dlatego zdecydowałam się na schab w sosie koperkowym.
Dillkött to bardzo tradycyjna potrawa w Szwecji. Mięso wraz z warzywami i dużą ilością kopru gotuje się najpierw do miękkości. W międzyczasie przygotowuje się zalewę koperkową, bardzo słodko- kwaśną. Aby uzyskać intensywny smak kopru można oprócz świeżego kopru dodać dodatkowo nasiona kopru. Tak przygotowaną zalewę dodaje się do sosu. Ile dodać zalewy zależy od indywidualnego smaku. Schab w sosie koperkowym świetnie pasuje do ziemniaków i duszonej białej kapusty.
Schab w sosie koperkowym po szwedzku
Składniki:
- 700 g schabu
- 3 marchewki
- 2 łyżki świeżego tymianku
- 2 łyżki świeżego lub mrożonego kopru
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 1 l wrzątku
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- 2 łyżki mąki
- 20 g masła
- 2 ½ dl słodkiej śmietanki
- sól i czarny pieprz do smaku
Zalewa koperkowa
- 1¼ dl cukru
- 1¼ dl wody
- 1¼ dl octu
- 2 łyżki świeżego kopru
- 1 łyżka nasion kopru, opcjonalnie
- 5 ziaren czarnego pieprzu
Wykonanie:
- Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Obraną marchewkę pokrój w talarki. Schab bez kości pokrój na 3 cm kawałki. Całość podsmaż na głębokiej patelni lub po usmażeniu przełóż do garnka. Podczas smażenia dodaj dodaj biały pieprz, tymianek i koper.
- Kiedy mięso się lekko zrumieni zalej wrzątkiem i gotuj przez około godziny. Ugotowane mięso musi być bardzo mięciutkie.
- Przygotuj zalewę koperkową, zagotowując wszystkie składniki. Zalewę można ugotować wcześniej aby jeszcze bardziej nabrała koperkowego smaku.
- Na suchej patelni zrumień mąkę, dodaj masło, a potem zalewę.
- Wyjmij mięso z sosu i dodaj zalewę, mieszając aby nie porobiły się kluski. Gotowy sos podpraw śmietaną, solą i ewentualnie pieprzem, dodaj mięso i zagotuj.
- Podawaj schab w sosie koperkowym z ziemniakami i duszoną, białą kapustą.
10 komentarzy
Jestem pod wielkim wrażeniem zdjęć! To nie lada wzywanie tak pięknie sfotografować mięso w sosie :) osobiście wybrałabym wersję z wołowiną, choć pewnie jak by była częstowana to bym nic a nic nie wybrzydzała :)
Dziękuję Pola. No trochę się pomęczyłam nad tymi zdjęciami…
wygląda bardzo ładnie ;) to prawda zdjęcie tak ładne takiego dania cieżko zrobic ale Tobie się udało
Dziękuję Iza!
pychota!:) taki obiadek to normalnie niebo w gębie:)
Jak przeliczyć dl? Można prosić o podanie innej miary? Pozdrawiam
1 dl / decyliter to 100 ml / mililitrów. 1¼ dl będzie zatem 125 ml.
A co z solą nie ma go w przepisie?
O rzeczywiście zabrakło. Zawsze podaję aby doprawić solą wedle smaku
No niestety miało być smacznie i nie wyszło. Niestety to nie nasze smaki, jak dla mnie za słodkie :( nie wiem może to wina też octu, bo dałam taki nasz 10 %? Koperku też nie było czuć. Ale i tak dziękuję za przepis, żeby wiedzieć co się lubi trzeba próbować i eksperymentować.