Sernik piernikowy na zimno to przepyszny deser na święta, sernik bez pieczenia, który bardzo łatwo się przyrządza. Jeszcze nigdy nie robiłam sernika na zimno o smaku piernika. Smak piernika znjadziecie w serowej masie jak również w ciasteczkowym spodzie. Część serowej masy doprawiłam pomarańczowym sokiem, resztę wymieszałam z piernikową przyprawą i kakao. Smak piernika, konsystencja sernika i aromatyczna pomarańcza…
Sernik piernikowy na zimno jest puszysty jak owocowy mus! Smakuje świetnie, przyrządza go się szybko. Jak dla mnie to idealny świąteczny deser w mini rozmiarze. Mimo wszystko udało mi się wykroić 10 kawałków…tyle nas będzie w tym roku na wigilię, reszta dojedzie w pierwsze święto i skosztuje co innego. Jak pisałam wcześniej lubię świąteczne wypieki. Piekę kilka rodzajów w mniejszych porcjach. W przedświątecznym tygodniu będą kolejne przepisy na pyszne świąteczne wypieki.
Sernik piernikowy na zimno
Składniki:
okrągła foremka o średnicy 18 cm i wysokim brzegu
Spód do sernika
15 pierników
50 g zmielonych migdałów
50 g masła
Nadzienie
5 listków żelatyny
3 dl śmietanki kremówki, 36%
3 żółtka + 1 białko
180 g cukru
200 g philadelphia
3 łyżeczki przyprawy piernikowej
2 łyżeczki kakao
1 mała pomarańcza, sok- 50 ml i otarta skórka
Czekoladowa polewa
75 g mlecznej czekolady
30 ml śmietanki
1 łyżka golden syropu
Dekoracja
pierniczki
cukierki biało czerwone
Namocz żelatynę w zimnej wodzie. 30 minut wystarczy. Zmiksuj pierniki z miękkim masłem i migdałami.Wyłóż dno foremki papierem do pieczenia, zaciśnij zdejmowaną obręcz. Wyłóż spód formy ciasteczkowymi okruchami dobrze dociskając. Wstaw do lodówki. Zmiksuj żółtka i serek z cukrem. W oddzielnych miskach ubij pianę i śmietankę. Dodaj do masy serowej i wymieszaj. Odciśnij żelatynę z wody i rozpuść lekko podgrzewając. Wlej żelatynę do serowej masy stale miksując. Następnie podziel masę na dwie części. Do jednej dodaj przyprawę piernikową i kakao, a do drugiej sok i otartą skórkę z pomarańczy. Zmiksuj obie masy. Wyjmij spód z lodówki. Brzegi formy można wyłożyć paskami ze sztywnej folii. Na spód sernika wylej najpierw masę piernikową. Wyrównaj powierzchnię. Następnie wylej masę pomarańczową bardzo powoli rozprowadzając ją po całej powierzchni. Przykryj sernik folią i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Przygotuj kąpiel wodną. Rozpuść czekoladę wraz ze śmietanką i syropem. Rozprowadź polewę na wierzchu sernika. Całość udekoruj pierniczkami i pokruszonymi cukierkami.
13 komentarzy
Gosiu jesteś mistrzynią w tych wypiekach :) przepięknie wygląda ten torcik :) i chciałbym go mieć na swoim stole :) pozdrawiam z zimniej Norwegii :)
Dziękuję Aniu! U nas też dosyć zimno co drugi dzień minus i pada śnieg… U Was jest już pięknie, choć na północy Szwecji też zima jak trza!
Kilka lat temu piekłam sernik piernikowy. Na zimno jeszcze nie robiłam, a wygląda niebiańsko:)
Dziękuję. Włąśnie tak rozmyślam, czy jeszcze nie upiec w tym roku piernikowego sernika…
Przepiękny :) O smaku piernika musi smakować wyjątkowo :)
Wygląda zachwycająco :) Te smaki, zapach… Rewelacja!
Ależ piękny! Cudowne połączenie składników – wyobrażam sobie jaki musi być pyszny! :)
Jest przepyszny!
Nie przepadam za ciastami i w ogóle słodkościami, ale wyjątkami są u mnie pierniki i sernik, więc ich połączenie brzmi fantastycznie :D
Ja lubię wszystkie słodkości ale ograniczam się jak mogę…
Przepysznie to wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje. Cudo !
Piernikowy sernik już robiłyśmy ale na zimno też jeszcze nie :D Wygląda przepysznie :)
Ja też nie robiłam jeszcze sernika piernikowego na zimno, ale pomysł bardzo mi się podoba. W dodatku patera skradła moje serce.