Sernik z czekoladą czekoladowym musem to po prostu niebo w gębie! Uwielbiam puszyste i wilgotne serniki. Uwielbiam serniki z czekoladą, więc od czasu do czasu funduję sobie sernik z czekoladowym musem aby zaspokoić moje czekoladowe pragnienia. Do sernika użyłam 350 g czekolady. Masa serowa pozostała śnieżno biała, a prawie całą czekoladę wykorzystałam na czekoladowy mus. Dodatkowo posypałam sernik czekoladowymi wiórami i udekorowałam wiśniami w syropie…Ten sernik to prawdziwe niebo w gębie!
Sernik z czekoladą
Składniki:
okrągła forma z otwieraną obręczą o średnicy 23 cm
Masa serowa
900 g twarogu
1 puszka skondensowanego mleka, 390 gram
2 łyżki mąki
3 białka, żółtka wykorzystaj do musu
2 łyżki soku z cytryny
200 ml creme fraiche + 3 łyżki cukru
Mus czekoladowy
3 białka
6 żółtek
1 łyżka kakao
150 g cukru
200 ml śmietanki, 36%
100 g masła
250 g czekolady, 70%
Dekoracja
100 g czekolady
150 g wiśni w syropie
Zacznij od pieczenia sernika. Nastaw piekarnik na 180ºC. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, zaciśnij obręcz i obetnij nadmiar papieru. Do dużej miski włóż ser, wlej skondensowane mleko, mąkę, białka i sok z cytryny. Zmiksuj lekko i wylej do formy. Włóż formę do nagrzanego piekarnika i piecz sernik przez 25 minut. Wymieszaj creme fraiche z cukrem i posmaruj prawie upieczony sernik. Wstaw do piekarnika jeszcze na 15 minut. Upieczony sernik dobrze wystudź, następnie obkrój na około nożem i zdejmij obręcz. Przygotuj regulowaną obręcz i dopasuj do średnicy sernika.
Przyrządź czekoladowy mus. Wymieszaj żółtka z jedną trzecią cukru. Dodaj śmietankę i wszystko podgrzej w misce na parze stale mieszając. Mieszanka zacznie gęstnieć i będzie gorąca. Dodaj masło i pokruszoną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia, a następnie odstaw do ostudzenia. W międzyczasie ubij pianę dodając po trochu resztę cukru. Następnie wymieszaj pianę z czekoladową masą i wylej na sernik. Wstaw do lodówki na 3 godziny lub na noc.
W małym rondelku zagotuj wiśnie z cukrem i gotuj przez 10 minut. Odstaw do ostudzenia. Rozpuść czekoladą i wylej na gładką powierzchnię np. marmurową deskę. Kiedy czekolada dobrze zastygnie skrob czekoladą tworząc czekoladowe cygara. Posyp sernik czekoladowymi wiórami i udekoruj wiśniami i syropem.
18 komentarzy
wygląda obłędnie! :)
Niesamowity sernik. Przyznam, że w takim wydaniu z czekoladą nie jadłam jeszcze. Mniami
Uwielbiam czekoladę z serem!
Cudo! Fajnie byłoby, gdybyś podała, czy to mleko skondensowane ma być słodzone, czy nie.
Słodzone, koniecznie. Nie dodałam cukru…
O Matko! Ależ cudowny sernik! Dobrze, że nie jest w moim zasięgu, bo poziom glukozy we krwi przekroczyłby wszystkie możliwe normy. Piękne zdjęcia:)
No czuję, po jednym kawałku…
My kochamy każde serniki a ten szczególnie w przekroju prezentuje się BOSKO :D
Super dzięki!
Apetycznie wygląda :) Mam ochotę na kawałek :)
jeszcze nie próbowałam sernika z mlekiem skondensowanym, za to wczoraj piekłam sernik z ugotowanymi ziemniakami – super wyszedł :)
Twój sernik zapowiada się lepiej niż wspaniale. Wygląda bardzo elegancko i wykwintnie.
Serniki wszelkiej maści są super, ale ten po prostu rozbił bank :)
Oooooo…
Aż ekran zaśliniłam!
A nawet specjalnie serników nie lubię…
:)
Wow!
Bardzo wykwintny!!!
Co zamiast creme fraiche. Nigdzie nie mogę kupić?!
Można dodać kwaśną śmietanę