Seromak z jagodami

Dzisiaj piekłam seromak z jagodami. Bardzo lubię sernik i makowiec, więc połączyłam moje ulubione wypieki w jedno ciasto. To ciasto uzyskało nazwę seromak, czyli sernik z makowcem. Zamarzył mi się seromak z jagodami, więc taki też upiekłam. Połączenie maku z leśnymi owocami wypróbowała już wcześniej. W zeszłym roku upiekłam makowiec z malinami, więc tym razem postanowiłam wypróbować seromak z jagodami.

seromak przepis

Seromak z jagodami

na foremkę o wymiarach 20 cm x 30 cm

Składniki:

Ciasto makowe

200 g gotowego zmielonego maku, (ja użyłam gotowy zmielony z paczki)

130 g masła

3 żółtka

250 g cukru pudru,

otarta skórka z cytryny

1 łyżeczka waniliowego extraktu

5 białek

400 ml świeżych jagód

100 g zmielonych migdałów

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

1 kg twarogu na sernik

2 łyżeczki waniliowego ekstraktu

4 łyżki ziemniaczanej mąki

4 żółtka

sok z jednej cytryny

250 g cukru

przepis na seromak z jagodami

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cytrynową skórką, dodając po jednym żółtku. Ubij pianę na sztywno. W osobnej misce wymieszaj mak, migdały i proszek do pieczenia. Teraz suche składniki delikatnie wymieszaj z pianą a następnie z masą maślano jajeczną.  Na koniec dodaj jagody. Odłóż ¼ masy a resztę wyłóż na spód formy, równo rozsmaruj lub zrób delikatne fale. Zapiecz ciasto makowe w rozgrzanym piekarniku na 160ºC na termoobiegu lub bez termoobiegu na 175ºC przez 20 minut. Nie trzeba studzić i od razu można wylać na wierzch masę serową.

seromak z jagodami

Przygotuj masę serową. Zmiksuj ser, cukier, mąkę ziemniaczaną,wanilię, sok z cytryny i  żółtka na jednolitą masę, jedynie do połączenia składników. Wylej masę serową na podpieczony spód makowy. Na wierzch wyłóż resztę masy makowej i lekko przemieszaj z masą serową. Przykryj ciasto aluminiową folią i piecz w rozgrzanym piekarniku na 160ºC na termoobiegu lub bez termoobiegu na 175ºC przez 40 minut. Na dnie piekarnika ustaw formę z wodą. Ostudź seromak w piekarniku, a potem schłodź w lodówce, najlepiej przez noc. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem, a następnie pokrój na kawałki.

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *