Nie wiem czy dzisiejszy obiad, shawarma kurczak rozjaśnił mi dzień ale na pewno poprawił mi humor i rozgrzał. Rano cieszyłam się, że będę robić zdjęcia przy naturalnym świetle, a tu godzina dwunasta i znowu deszczowo i mroczno. Rozmawiając z siostrą napomknęłam, że jeżdżę na rowerze co drugi dzień, bo co drugi dzień mamy słońce z deszczem na przemian. Takie to uroki listopada!
Wracając do obiadu, uwielbiam orientalne i ostre jedzenie! Taki właśnie jest shawarma kurczak, ostry i aromatyczny. Mięso jest bardzo mięciutkie i rozpływa się w ustach. Moje ulubione dodatki do kurczaka już znacie. Ryż z berberysem i chłodzący gardło jogurt z kolendrą i miodem jak zwykle sprawdzają się do ostrego mięsiwa. Shawarma kurczak to prawdziwa eksplozja smaków. Marynowałam mięso przez noc z mnóstwem przypraw i sokiem z cytryny. Mięso po upieczeniu jest kruche i soczyste. Wybrałam filety z piersi kurczaka i nie pożałowałam. Marynata, odpowiednia temperatura i czas pieczenia czyni cuda. Shawarma kurczak jest po prostu pyszny!
Shawarma kurczak
Składniki:
900 g filetów z piersi kurczaka
Marynata
sok z 2 dużych cytryn
6 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
3 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego
1 cebula
4 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonych płatków chili
1 łyżka masła
2 łyżeczki soli
Do podania
ryż z berberysem, tutaj przepis
Jogurt
garść świeżej kolensdry
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z limonki
350 g greckiego jogurtu, 10%
Przygotuj marynatę. Obierz i pokrój cebulę w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Wrzuć do naczynia, które pomieści całe mięso, tak aby z łatwością można je było wymieszać z marynatą. Dodaj pozostałe składniki oprócz masła i wymieszaj. Zanurz filety z kurczaka. Jeśli są zbyt duże przekrój wzdłuż na pół. Wymieszaj mięso z marynatą, przykryj naczynie folią i wstaw do lodówki na noc. Na drugi dzień wyjmij mięso z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. Nastaw piekarnik na 200ºC na funkcję grilla jeśli taką dysponujesz. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Przełóż mięso do naczynia, bez cebuli. Piecz kurczaka przez 20-25 minut. W międzyczasie ugotuj ryż i przygotuj jogurt. Pokrój kolendrę i wymieszaj z jogurtem, płynnym miodem i sokiem z limonki. Wyjmij mięso z piekarnika, zakręć w folię i odczekaj 10 minut. soki zostaną w mięsie. Po tym czasie pokrój filety pod skosem na grube plastry i podaj z ryżem i jogurtem.
11 komentarzy
A myślałam, że tylko ja dodaję cynamon do kurczaka ;)
Uwielbiam! Cynamon to typowa orientalna przyprawa nie tylko do wypieków ale i do gotowania. Używam często!
Do kurczaka jeszcze nie dawałam cynamonu ale do zupy z kaczki to tak i to nie mało :)
Nigdy jeszcze nie miałam okazji próbować takiego sposoby przyprawiania.
Chętnie bym się skusiła. Lubię takie nowości.
Ciekawe smaki.
Pozdrawiam ciepło! :)
Na takiego kurczaczka to ja się wpraszam :) Bardzo apetycznie wygląda :)
Bardzo smaczne mięsko :)
woow mega pysznie wygląda; zdecydowanie moje smaki
Wow, kurczak wygląda niesamowicie, przepis zapisuję i chętnie go zrobię :)
Polecam!
Dzisiaj mam dzień roboczy w domu, więc i obiad z wczorajszych resztek. Nie powinnam do Ciebie zaglądać, Małgosiu :) HIHIHI…
O mam Cię! Haha…