Tarta to takie wdzieczne ciasto, bo mozna sklecic na poczekaniu. Tak własnie było z tarta dyniowa, ktora niedawno upiekłam. A wszystko zaczeło sie od tego, ze kupiłam dynie, ktora bylam zmuszona wykorzystac bardzo szybko. Wiec najpierw byla babka czekoladowa z dynia, pozniej placki z dynia, a teraz czas na słodka tarta dyniowa z ricotta i pistacjami.
Przepis na slodka tarta dyniowa z ricotta i pistacjami
Składniki:
12 porcji
Ciasto kruche na tarte
- 100 g masła, miękkiego
- 180g mąki pszenne
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka zimnej wody
Nadzienie do tarty
- 250g sera ricotta
- 4 jaja
- 3 dl puree z dyni
- 1 ½ dl cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka extraktu waniliowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- 100g pistacji, waga nieobrane
Wykonanie:
- Zacznij od spodu do tarty. Wymieszać wszystkie składniki i zagniec lekko ciasto. Wyloz ciastem okragla foremke o średnicy 26 cm i ruchomym dnie. Brzeg ciasta obloz paskami folii aluminiowej. Wstaw formeke do lodówki na conajmniej 30 minut. Podpiecz spod w piekarniku nagrzanym na 200 ° C, zaledwie 5 minut.
- Ubij jaja z cukrem i wanilje na puszysto. Trzepaczka wmieszaj ser ricotta, cynamon, mąke ziemniaczana i dynie.
- Wyloz nadzieniena podpieczony wczesniej spod tarty.
- Posyp tarte posiekanymi pistacjami.
- Piecz tarte w piekarniku na 150 ° C (termoobieg), około 45 minut.
jak ładnie wygląda :)
przy okazji zapraszam do mojej pierwszej akcji :) Szczegóły na blogu
http://zielonakuchnia.blogspot.com
Pozdrawiam!
Ile cudów można wykonać za pomocą takiej dyni<3