Słodki pudding to ulubione śniadanie moich dzieci. Jak zauważyliście piekę bardzo dużo. Od czasu do czasu zostanie mi jakiś kawałek chleba czy drożdżowej babki. Resztek nie wyrzucam! Chleb za nim będzie bardzo czerstwy kroje w kostkę i mrożę. Taki chleb jest jak znalazł na grzanki do zupy czy lekkiej sałatki Cezar, a z drożdżowego ciasta jak np. drożdżowej babki można upiec słodki pudding.
Przepis na słodki pudding z babki drożdżowej
Składniki:
- ½ kg drożdżowego ciasta
- 2 dl śmietanki
- 2 dl mleka
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka migdałowych płatków
Wykonanie:
- Pokroj ciasto drożdżowe w kostkę. Okrągłą formę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem. Wysyp dno formy ciastem.
- Ubij jajka z cukrem, mlekiem i śmietaną i polej ciasto. Zostaw na godzinę lub na noc aby płyn wsiąknął w ciasto.
- Posyp pudding migdalowymi platkami i podpiecz na 175ºC (termoobieg) przez około 25 minut.
- Podawaj słodki pudding na ciepło lub letni z jogurtem i dżemem.
Bardzo lubię puddingi chlebowe … Twój wygląda obłędnie :)!
Dziękuję Dorota!
zawsze się zastanawiam jak smakuje ten deser, chyba czas najwyższy go zrobić
Luksusowa wersja francuskiego tosta
Od jakiegoś czasu przymierzam się do przygotowania puddingu, Twój wygląda obłędnie.
O dziekuje!Zrob koniecznie!
Właśnie robię :-) Nie podajesz ile cukru… Z innego przepisu podejrzałam ze 1/3 szklanki. Dziękuję za ten pomysł.
Na pewno wystarczy