Szwedzkie, słodkie bułeczki cynamonowe przeszły u mnie ostatnio metamorfozę. Tym razem upiekłam cynamonki z jagodami.
Do wypieku tego typu bułeczek mam mój wypróbowany przepis, który lekko zmodyfikowałam, a mianowicie dodałam więcej cukru i tłuszczu, no i oczywiście te cudowne w smaku jagody.
Przepis na cynamonki z jagodami (28 sztuk)
Składniki:
- 50 drożdży, świeżych
- 5 dl ciepłego mleka
- 100 g roztopionego masła
- 2 dl cukru
- 1 łyżeczka soli
- 14-15 dl mąki
Nadzienie
- 100g masła
- 1 ½ dl cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 5 dl świeżych jagód
- 2 dl cukru perłowego
- 1 jajko do posmarowania
Wykonanie:
- Roztop masło. Pokrusz drożdże z cukrem w misce i zalej ciepłym mlekiem.
- Dodaj mąkę po trochu i sól. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, 15 minut mechanicznie.
- Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wyłóż ciasto i podziel na dwie części. Rozwałkuj na dwa prostokąty.
- Wymieszaj składniki na nadzienia i rozsmaruj na plackach. Posyp równomiernie jagodami, a następnie zwin w rulon i podziel na krążki o grubości 2 cm.
- Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej pergaminem. Niech jeszcze porosną ze 30 minut.
- Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp perłowym cukrem.
- Piecz cynamonki z jagodami w temperaturze 250 º C, termoobieg, około 10 minut.
ale fajnie wyglądają :)
Ale pyszna propozycja do 4-tego wydania Jagodowo Nam!:)
Dziękuję Ci za udział:)