Lubicie sos bolognese? Sos bolognese ze spaghetti to tradycyjne danie w szwedzkiej szkolnej stołówce. Jeśli zapytacie jakieś szwedzkie dziecko co najbardziej lubi jeść na obiad, to bez wahania odpowie sos z mielonego mięsa. Moje dzieciaki nie są wyjątkiem! Sos bolognese ze spaghetti przyrządzam przynajmniej raz w miesiącu. Makaron z sosem to pożywne danie. Staram się za każdym razem jakoś je urozmaicić. Smak sosu podkreślam świeżymi ziołami, a makaron mieszam z pesto. Taki obiad na pewno nigdy się nie znudzi!
Sos bolognese
Składniki:
4 porcje
500 g mielonego mięsa, u mnie 50/50 wieprzowo- wołowe
1 cebula
2 łyżki oleju
2 duże ząbki czosnku
100 g wędzonego boczku
500 g pomidorów, passata
1 łyżka pomidorowego przecieru
100 mięsnego bulionu
1 łyżka świeżego rozmarynu drobno pokrojonego
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego
sól do smaku
300 g spaghetti, waga sucha
100 ml pesto tutaj przepis
4 łyżki wiórów z parmezanu do posypania
Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojony boczek i smaż aż boczek lekko się zrumieni. Dodaj teraz mięso, przyprawy i rozmaryn. Smaż aż mięso przestanie być krwiste po czym dodaj pomidory, przecier i bulion. Gotuj sos przez 20 minut. Na koniec dopraw solą. Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Przygotuj pesto według przepisu, kliknij w link. Wymieszaj makaron z pesto i podaj z gotowym sosem posypanym parmezanem.
4 komentarze
Wspaniałe kolory i te opiłki sera :) Jadłabym :}
Dzięki!
ulubione danie mojej córki, zawsze jak sie pytam co chce na obiad to zawsze słyszę bolognesse! noo na przemian z naleśnikami ;)
To tak jak moje chłopaki!