Sos pomidorowy z wódką i myśliwską

Dzisiaj proponuję temat alkohol w potrawach. Alkohol dodaje nie tylko do wypieków i deserów, ale również do wytrawnych dań. Bardzo fajny smak ma sos pomidorowy z wódką. Wow, wytrawny sos z wódką! Jak przyrządzić taki sos? To nic trudnego. Alkohol pozostawia po sobie smak, a procenty po prostu wyparowują.

sos pomidorowy z wódka przepis makaron codojedzenia

Najlepsza polska wódka żubrówka świetnie się nadaje do pomidorowego sosu. Podobny sos przyrządzam do zapiekanki makaronowej. Taka sobie krwawa Mary z makaronem. Lekko pikantny makaron z kremowym sosem pomidorowym doprawionym dobrą wódką.

To danie to typowe danie kuchni włoskiej. Sos do makaronu z wódką to danie o długiej historii. Innym akcentem smakowym w tym daniu to ziołowe grzanki. Włosi często posypują dania makaronowe grzankami. To świetna okazja do wykorzystania resztek czerstwego chleba.

kielbasa_wodka_sospomidorowy_przepis_codojedzenia

Sos pomidorowy z wódką

4 porcje

Składniki:

1 czosnek solo

1 mała, czerwona cebula

1 łyżka masła

400 g krojonych pomidorów

2 łyżki przecieru pomidorowego

6 suszonych pomidorów w zalewie

30 g parmezanu

3 myśliwskie

3 łyżki parmezanowych wiórków do posypania

50 ml wódki, dębowa żubrówka

¾ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego

½ łyżeczki cukru

250 ml śmietanki, min 30% tł.

1 łyżeczka posiekanego rozmarynu

posiekana natka pietruszki do posypania, opcjonalnie

sól do smaku

200 g makaronu

2 kromki chleba na zakwasie

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

makaron_wodka_przepis_codojedzenia

Pokrój drobno cebulę i czosnek. Zeszklij na maśle. Dodaj przecier pomidorowy oraz wódkę. Smaż przez minutę. Następnie dodaj pokrojone pomidory, rozmaryn i gotuj sos przez 5 minut.

Pokrój myśliwską w plasterki i lekko zrumień. Dodaj kiełbasę do sosu, pokrojone suszone pomidory, dopraw solą, cukrem i pieprzem, wsyp utarty parmezan, wlej śmietanę i gotuj sos przez kolejne 5 minut. Ugotuj makaron al dente, odcedź i dodaj do sosu. Wymieszaj sos z makaronem.

Na suchej patelni zrumień kromkę chleba, porwaną na kawałki. Następnie skrop oliwą i posyp suszonymi ziołami. Posyp makaron z sosem grzankami, parmezanowymi wiórkami i natką pietruszki przed podaniem. Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *