Po wczorajszym pesto z karczochów tak się rozkochałam w karczochach, że dzisiaj ugotowałam sos z karczochów z dodatkiem suszonych pomidorów i szpinaku. Sos jest idealny w wersji wegetariańskiej ale ja dodałam jeszcze kurczaka ku zadowoleniu męskiej części mojej rodziny. Uwielbiam kremowe sosy do makaronu. Ten sos jest na bazie sosu Alfredo. Bardzo pożywny i smaczny. Do ugotowanego sosu wystarczy dodać warzywa i kawałeczki kurczaka i już jest gotowe całkiem szybkie danie z makaronem. Dzisiaj wybrałam gemelli.
Zauważyliście ile rodzajów makaronu pojawiło się w ostatnich latach! Tyle nowych nazw, że nie w sposób je zapamiętać, nie mówiąc już o wymyślnych kształtach. Wybrałam gemelli, bo jego długość idealnie pasuje do kurczaka pokrojonego w cienkie paski. Moja rodzinka przepada za makaronem! Kiedy robię zakupy zawsze wracam do domu z jakimś nowym wymyślnym makaronem. Makaron i sos z karczochów to pyszne kombi!
Sos z karczochów
Składniki:
na 4-5 porcji
Sos Alfredo
3 łyżki masła
4 ząbki czosnku
300 ml wywaru z kurczaka
30 g utartego parmezanu
200 g serka philadephia
250 śmietanki
250 g karczochów w zalewie z oliwy
6 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
garść szpinaku
1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo
600 g filetów z piersi kurczaka
300 g makaronu gemelli
Masło 2 łyżki (ostatnią łyżkę rozpuść jak wyjmiesz kurczaka) rozpuść w głębokim rondlu. Kurczaka potnij na cienkie paski, oprósz solą, pieprzem i zrumień. Wyjmij na naczynię. Suszone pomidory pokrój w paski. Karczochy jeśli bardzo duże przekrój na pół. Wrzuć na rozgrzane masło, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż przez 1 minutę. Wlej wywar z kurczaka, śmietankę. Dodaj philadephia i parmesan. Wlej oliwę z karczochów i pomidorów. Dopraw sos solą i pieprzem i gotuj przez 5 minut. Włóż mięso, tymianek i szpinak. Gotuj przez 3 minuty. W międzyczasie ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź makaron, a zaoszczędź szklankę wody od gotowania. Wlej sos do makaronu i wymieszaj. W razie potrzeby rozcieńcz wodą. Podaj danie w głębokich talerzach.
7 komentarzy
Przepyszne danie! Uwielbiam karczochy :)
Świetne danie. Z karczochami miałam mały kontakt ale czas to zmienić :*
Wygląda naprawdę malowniczo :) Bardzo fajny przepis. Pozdrawiam!
Polecam!
Zajadałam się wczoraj karczochami, bardzo lubię :)
Tak, są naprawdę smaczne!
Przepyszny sos! Doskonały smak dzięki karczochom. Dałam połowę mięsa, więcej szpinaku. Danie wchodzi do naszego menu :) Bardzo polecam. Pozdrawiam!