Sos z makaronem to bez wątpienia szybki obiad zwłaszcza dla nas working girls! Sos do makaronu przyrządzam dosłownie w 30 minut. Znacie przepisy w 30 minut Jamie`s?
Chociaż uważam, że jestem dosyć zwinna kuchni to niektóre jego przepisy nie jestem w stanie przyrządzić w 30 minut… Gwarantuję jednak, że ten sos z makaronem ugotujecie szybko i bez specjalnych trudności. Oczywiście pod warunkiem, że wszystkie składniki macie w spiżarni. U mnie zawsze znajdzie się przysłowiowa paczka makaronu, pomidory z kartonu i tuńczyk…
Tak, tak dzisiejszy sos z makaronem to sos pomidorowy, mocno czosnkowy z tuńczykiem i anchois. Przypomina puttanesca. Jeśli znacie to danie to przepis na pewno Wam przypadnie do smaku. Anchois to francuska nazwa na przetwory z solonej sardeli jednak samo anchois wywodzi się z Hiszpanii. Natrafiłam w sklepie właśnie na hiszpańskie anchois, które okazały się bardzo smaczne. Anchois są słone i pikantne, dlatego używam ich w niewielkiej ilości jako dodatek do sosu, np. sosu z makaronem i tuńczykiem.
Sos z makaronem
4 porcje
Składniki:
300 g makaronu
2 czosnki solo
1 mały słoiczek anchois
6 łyżek oliwy
400 g pokrojonych pomidorów z kartonu
1 duży świeży pomidor
100 g jarmużu, drobno posiekanego
2 puszki tuńczyka, ok. 250 g
3 łyżki natki pietruszki
2 kromki chleba
2 suszone czerwone chili
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
sól i pieprz do smaku
Obierz czosnek i pokrój w drobną kostkę. Oderwij ogonki od owoców chili i pokrój je bardzo drobniutko. Wlej 4 łyżki oliwy na patelnię, podgrzej lekko, a następnie wsyp czosnek, chili i pokrojone anchois. Smaż przez 2 minuty. Dodaj wędzoną paprykę, pieprz i jarmuż. Smaż jeszcze przez 3 minuty, trochę dłużej jeśli jarmuż był zamrożony. Dodaj pomidory z kartonu i świeży pomidor pokrojony w kostkę. Zagotuj sos.
W między czasie ugotuj makaron aldente. Ocedź na durszlaku ale wpierw zachowaj szklankę wody z gotowania. Dodaj makaron do sosu i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i przyprawami, włóż odcedzony tuńczyk i gotuj przez 5 minut. Jeśli sos jest za gęsty dolej trochę wody od makaronu. Rozdrobnij kromki chleba w malakserze. Zrumień na patelni z resztą oliwy. Posyp makaron zrumienionymi okruchami chleba i natką pietruszki.
Wybierz tuńczyka w dużych kawałkach. Wiem, że rzadko kiedy zawartość puszki tuńczyka odpowiada temu co jest widoczne na zdjęciu. Ale ja miałam szczęście i trafiłam na jasne mięso tuńczyka w dużym kawałku. Wybrałam również ten w oleju.