Brukselka…Ostatnio przeczytałam na jakimś blogu w komentarzach, że brukselka to śmierdzące warzywo, do niczego się nie nadaje…po prostu masa dziwnych epitetów, z którymi wcale się nie zgadzam. Pomijając zdrowotne właściwości brukselki to jest to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu w mojej kuchni. Bardzo często gotuję zupy z dodatkiem brukselki. Kurczak z brukselką w kokosowym sosie to pyszne danie na niedzielny obiad. Chcesz zaskoczyć swoich domowników to proponuję szafranowy pilaf z brukselką.
Surówka z brukselki chociaż z powodzeniem można ją nazwać sałatką, pasuje jako przystawka jak i samodzielne danie. Jak dla mnie idealna do smażonego śledzia. To właśnie z myślą o smażonym śledziu przygotowałam tą pyszną surówkę! Pyszny i szybki obiad.
Lekki szwedzki akcent w tym daniu to konfitura z czerwonej borówki.
Składniki:
na 4 porcje
500 g filetów ze świeżego śledzia
3 łyżki posiekanej pietruszki
4 łyżki mielonych migdałów lub tartej bułki
sól i pieprz do smaku
2 jajka
3 łyżki masła do smażenia lub olej
Moje śledzie były bardzo dokładnie oczyszczone z ości, więc jeśli na takie natraficie to macie szczęście. W innym przypadku proponuję usunąć ości za pomocą pincety. Posól i popieprz śledzie. Zamocz śledzia w rozmąconym jajku, obtocz w pietruszce, a potem w zmielonych migdałach. Smaż na maśle po obu stronach na złoty kolor.
Surówka z brukselki
Składniki:
na 4 porcje
300 g brukselki, utartej na mandolinie
garść prażonych migdałów ze skórką, pokrojonych w płatki
130 g boczku pokrojonego w cienkie plastry
50 g parmezan pokrojonego w małe cienkie plasterki
Dressing
½ małej czerwonej cebuli, drobno posiekanej
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki soku z jabłka
3 łyżki oliwy z pestek winogron
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Z podanych składników zrób dressing. Wszystko umieść w słoiku, zakręć i energicznie wstrząśnij. W dużej misce wymieszaj brukselkę z usmażonym i pokruszonym boczkiem (cienkie plastry boczku usmaż na suchej patelni, osącz na papierowym ręczniku, schodzone pokrusz na małe kawałki) kawałkami parmezanu i migdałowymi płatkami Wymieszaj sałatkę z dressingiem. Najlepiej na pół godziny przed jej podaniem, aby brukselka zdążyła skruszeć.
Podaj smażonego śledzia z surówką z brukselki, a dla bardzo głodnych proponuję dodatkowo ziemniaczane puree. Jeśli już się przekonaliście do brukselki w surówce to proponuję również surówkę z brukselki z domowym sosem winegret.
Interesujące połączenie smakowe ,super.
Polecam!
No ja z brukselką nie jestem za pan brat i narazie się nie skuszę, ale śledzika bardzo chętnie bo ten wygląda apetycznie…
Moi panowie też kręcą nosem, ale tłumaczę, że to samo zdrowie!
wow, przepis świetny! porywam ;)
Dziękuję!