Witam serdecznie ! Mam nadzieję, że przedświąteczny humor jest już na topie. W Szwecji zaczynamy świętować od dzisiaj, ale u mnie w domu tradycyjnie zaczynamy ucztę dopiero w sobotę wieczorem.
Na jakiekolwiek święta zawsze piekę tort. Bardzo lubię kawę, kokos i bezę, więc w tym roku upiekłam tort cappuccino. Wspaniały, delikatny w smaku tort, taki na raz. Lubię wypiekać słodkości na święta, więc mam generalną zasadę „różnie ale w małych w ilościach”. Składniki podane w przepisie na tort cappuccino są w wersji oryginalnej.
Składniki:
Biszkopt czekoladowy
6 jajek, białka oddzielone od żółtek
120 g mąki
180 g cukru
1 łyżka kakao, czubata
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Ubij białka na sztywno z solą. Pod koniec ubijania dodaj cukier po łyżce. Zmniejsz obroty miksera i dodaj teraz na przemian po żółtka i mąkę przesianą z proszkiem. Na końcu przesiej kakao i wymieszaj z masą za pomocą łyżki. Wyłóż masę do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej tartą bułką okrągłej formy o średnicy 28 cm. Piecz biszkopt na 175ºC (termoobieg) przez około 25 minut. Wyjmij i ostudź, a następnie rozkrój na dwa placki.
Beza kokosowa
5 białek
200 g cukru
200 g wiórków kokosowych
szczypta soli
Ubij białka na sztywno z solą. Zacznij dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając pianę. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Dodaj teraz wiórki i zmiksuj raz. Wyłóż masę do formy wyłożonej pergaminem, wygładź. Piecz bezę na 175ºC (termoobieg) przez 25 minut.
Krem cappuccino
200 ml śmietanki + 200 ml, u mnie 38%
500 g mascarpone
125 ml cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej, proszek
2 łyżki kawowego likieru, u mnie Baileys
1 łyżka kakao do posypania
garść płatków kokosowych
Ubij 200 ml śmietanki na sztywno. Zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem, kawą w proszku i likierem ( kawę rozpuść w likierze). Wymieszaj z ubitą śmietanką. Posmaruj biszkopt kremem następnie przykryj bezą. Rozsmaruj resztę kremu i przykryj drugim biszkoptem. Posmaruj brzegi tortu. Resztę śmietanki ubij i pokryj wierzch tortu. Na koniec posyp kakao i kokosowymi płatkami.
Dla miłośników tortów polecam również węgierski tort Esterhazy, który niedługo ukaże się w nowej osłonie.
3 komentarze
Cudny tort pyszny musi być
Tort prezentuje się wyśmienicie :-) pozdrawiam świątecznie :-) i życzę wesełego Lanego Poniedziałku :-)
Dziekuje Ewa!