Na moim świątecznym stole nie może zabraknąć świątecznego chleba. W tym roku postanowiłam upiec między innymi ten chleb, szwedzki chleb korzenny na piwie z mnóstwem rodzynek. Jest to tradycyjny chleb świąteczny tak zwany vörtbröd. Kiedy tylko zaczyna się Adwent zaraz pojawia się w piekarniach. Chleb bardzo korzenny…przy pieczeniu tego chleba można dostać lekkiego zawrotu głowy, bardzo aromatyczny i smakuje prawie jak wytrawne pierniki.
Szwedzki chleb korzenny piecze się na porterze i z dodatkiem świątecznego mustu, który smakuje mniej więcej jak polska kola. Zamiast portera i mustu można również użyć świątecznego piwa lub napoju piwnego tak zwanego svagdricka. Svagdricka przypomina w smaku polskie ciemne piwo, a żeby jeszcze bardziej podkreślić smak chleba można wybrać piwo karmelowe.
Ten chleb upiekłam na pszennym zakwasie. Przygotowałam na noc rozczyn. Zakwas jest wtedy bardzo aktywny i chleb bardzo ładnie wyrasta, choć mimo wszystko trochę to trwa. No cóż, chleb na zakwasie, taka jego natura, ale smakuje też odpowiednio do nakładu pracy. Ciekawym składnikiem tego chleba jest gorzka pomarańcza. Owoc bardzo podobny do pomarańczy ale w smaku zupełnie inny, typowy jako dodatek do pieczenia chleba i pierników lub do gotowania glögg. Oto przepis:
Szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie
Składniki:
na dwa bochenki
Rozczyn
100 g pszennego zakwasu
200 g wody
200 g mąki pszennej chlebowej
Ciasto właściwe
450 ml karmelowego piwa lub pół na pół portera i polskiej coli, u mnie svagdricka
100 g miękkiego masła
50 g melasy
50 g muscovado cukru
1 łyżka soli
1 łyżka gorzkiej pomarańczy w proszku
1 łyżka świeżo zmielonego kardamonu
1 łyżka imbiru w proszku
1 łyżka zmielonych goździków
740 g mąki pszennej chlebowej
280 g żytniej mąki
100 g rodzynek
Na dzień przed pieczeniem chleba zrób rozczyn, przykryj szczelnie folią i postaw w ciepłym miejscu na noc. Na drugi dzień z podanych składników (oprócz soli i masła) oraz całego rozczynu zagnieć ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą dodaj sól i miękkie masło. Ciasto będzie dosyć klejące, ale takie ma być. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 90 minut. Po tym czasie złóż ciasto kilka razy, włóż do miski, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 60 minut. Podziel ciasto na dwie równe części i uformuj dwa bochenki. Ułóż chleb na blasze wyłożonej pergaminem lub w bambusowych koszykach do ostatecznego wyrośnięcia. Piecz chleb najpierw na 250ºC przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz chleb przez dodatkowe 30 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i ostudź na metalowej kratce.
8 komentarzy
jak cudnie wygląda
Dziękuję Iza!
Wspaniały chleb, karmelowe piwo nadaje mu na pewno wyjątkowego smaku
Wspaniały! Taki chleb to prawdziwy rarytas na świątecznym stole…
Niezwykły ten chleb :)
Bardzo podoba mi się ten chleb i jestem pewna, że upieke go jeszcze w grudniu.
Takie aromaty w chlebie bardzo mi odpowiadaja.
Dziękuję za dołaczenie do grudniowej listy.
Polecam!
A to jest mój Vörtbröd :)
https://grahamka.blogspot.com/2017/12/vortbrod-szwedzki-chleb-swiateczny.html