Znacie już szwedzkie ciasto kladdkaka z czekoladą. Dzisiaj upiekłam podobne ciasto z cynamonem i kardamonem. Bardzo aromatyczne super korzenne! Ciasto na jeden dzień! Co ja gadam! U mnie każde ciasto znika w ciągu jednego dnia. Moja rodzinka nie ma problemów z jedzeniem. Wchłaniają wszystko co im podsunę pod nos. Zapach pieczonego ciasta z cynamonem jest boski. To ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Nie spotkałam jeszcze szwedzkiego ciasta, które sprawiałoby mi trudności. Bardzo lubię szwedzkie wypieki właśnie za ich prostotę w pieczeniu. Szwedzkie ciasto z cynamonem jest gotowe w 40 minut. Udaje się za każdym razem. Cynamonowe nadzienie do ciasta przypomina to w cynamonowych bułeczkach. Ciasto jest bardzo wilgotne, jakby lekko niedopieczone. Po wyjęciu z piekarnika lekko opada. Taka jego natura!
Szwedzkie ciasto
Składniki:
okrągła forma o średnicy 24 cm
200 g rozpuszczonego masła
150 g pszennej mąki
225 g cukru
2 łyżeczki zgniecionego kardamonu
4 jajka
Cynamonowe nadzienie
25 g roztopionego masła
2 łyżki cynamonu
2 łyżki cukru
Nastaw piekarnik na 165ºC na termoobieg (bez termoobiegu 180ºC). Odważ mąkę i cukier. Wsyp do naczynia. Dodaj kardamon i roztopione masło. Zmiksuj, a następnie dodaj po jednym jajku cały czas miksując. Wyłóż dno formy papierem do pieczenia. Wylej masę do formy. Wyrównaj manewrując formą. Roztop masło w kubeczku. Wymieszaj z cukrem i cynamonem. Polej ciasto cynamonowym nadzieniem tworząc dowolny wzór. U mnie wyszła zebra. Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20-25 minut. Ciasto powinno się błyszczeć na środku. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.
6 komentarzy
wygląda fantastycznie :)
Dzięki
Wspaniale wygląda to ciasto – tak nietypowo :)
Dzięki!
bardzo fajne to ciasto; nie znałam takiego
Hej, to moj pierwszy post na forum – witam wszystkich forumowiczow. Martin :)