Tą ciepłą przekąskę zrobiłam pierwszy raz używając tylko ziemniaczanego puree. Do dzisiejszego przepisu dołączyłam szwedzkie klopsiki. Jak się domyślacie ziemniaki i köttbullar to resztki obiadowe z poprzedniego dnia. Za mało, żeby wykarmić całą rodzinę, ale w sam raz na ciepłą przekąskę, która królowała na urodzinowym party mojego syna.
Przepis na przekąskę z ciasta francuskiego i ziemniaków (26 sztuk)
Składniki:
- 250 g ciasta francuskiego
- 4 dl puree ziemniaczanego
- 1 ząbek czosnku
- 1łyżka masła
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 40 g sera mozzarella
- 26 małych klopsików
- 1 jajko do posmarowania
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Wymieszaj ziemniaki z przeciśniętym czosnkiem, szczypiorkiem, startą mozzarellą, solą i pieprzem.
- Podziel ciasto na paski o grubości 2 cm i długości 12 cm i złącz końcami w pierścień.
- Wypełnij ciasto ziemniakami, a na środek wciśnij klopsika.
- Posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w temperaturze 200 º C (termoobieg), około 10 minut. Podawaj jako przekąskę na gorąco lub letnią.
6 komentarzy
Lubię takie gospodarne gotowanie
No , nic nie moze sie zmarnowac!
Ciekawy pomysł..i piękne zdjęcia.
Oh dziekuje!
bardzo fajny pomysł :)) i jak ładnie wygląda
Dziekuje Iza i polecam!