Śnieg prószy delikatnie, a za chwilę ani śladu po nim. Jeszcze dwa tygodnie i dzieci zaczynają zimowe ferie, więc przydałoby się trochę mrozu i białego puchu na sanki. Może w Polsce będzie śnieżniej… Za dwa tygodnie wybieram się z Philipem w okolice Poznania i mam nadzieję, że zima w końcu zawita…
A u mnie dzisiaj w kuchni meksykańskie smaki, taco zapiekanka z warzyw i pęczaku. Przyprawę taco skomponowałam według własnego smaku. To danie robią Meksykanie z ryżem, ale ja dzisiaj użyłam jęczmiennej kaszy czyli tak zwanego pęczaku. Zapiekanka w pełni jarska, bardzo syta, tak, że z powodzeniem można się obyć bez sztuki mięsa.
Taco zapiekanka z warzyw i pęczaku
Składniki:
na 5-6 porcji
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 mała cukinia
1 batat
2 czerwone chili
100 ml czarnej fasoli, waga sucha
mała puszka kukurydzy
150 ml pęczaku ugotowanego al dente
3 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki oleju
3 łyżki chili sosu, tutaj przepis lub wedle smaku
2 czubate łyżki creme fraiche
4 pomidory, sparzone i obrane ze skórki
sól do smaku
po ½ łyżeczce kminu rzymskiego, kolendry, chili, czarnego pieprzu
50 g żółtego sera, startego
Fasolę namocz w zimnej wodzie przez noc. Następnego dnia ugotuj w lekko osolonej wodzie. Pęczak ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Obierz cebulę, czosnek, chili i batata. Pokrój w kostkę i zacznij smażyć na głębokiej patelni. Pokrój w kostkę cukinię i dodaj do warzyw na patelni wraz z przyprawami i posiekaną kolendrą. Smaż przez chwilę po czym dodaj pomidory pokrojone w kostkę, fasolę, kukurydzę, ugotowany pęczak i sos chilii. Dopraw solą i gotuj aż warzywa będą piękne, po czym dodaj creme fraiche, wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia. Posyp utartym serem i zapiecz w piekarniku nagrzanym na 200ºC przez 10 minut. Podaj na gorąco. Dla chętnych proponuję nacho.
4 komentarze
Witam .Przeczytałam ten przepis i jest ciekawy tylko w wykonaniu nie pisze nic o pęczaku kiedy mam go dodać .
O przepraszam, gdzieś mi to uciekło przez przypadek. Już dodałam
Pomysłowo…
Bardzo fajny przepis przygotowałam go dla męża i był zachwycony. Więcej przepisów jarskich poproszę.