Wczoraj cierpialam na bezsennosc. W nocnej ciszy ogladalam program kulinarny o kuchni arabskiej, ktorej za bardzo nie znam. Zaintrygowal mnie przepis na tagine.
Tagine wywodzi sie z kuchni marokanskiej. Jest to gulasz miesny, ktory gotuje sie bardzo dlugo i wolno w specjalnym naczyniu z gliny. Nazwa potrawy wywodzi sie wlasnie od nazwy tego naczynia, ktore charakteryzuje wysoka, stozkowata pokrywka. No coz, ja takiego naczynia nie posiadam, a gdybym miala, to pewnie gotowalabym w kominku, bo na plycie indukcyjnej nic bym nie zdzialala.
Jak to bywa z moimi orientalnymi przepisami ten rowniez zawiera mnostwo skladnikow, glownie przypraw. Wspaniala kompozycja smakowa; wolowina, dynia, ciecierzyca i nawet suszone sliwki! Uwielbiam takie jedzenie, a wy?
Przepis na tagine z wolowina i szafranem
Skladniki:
- 800g wołowin1 łyżki oleju
- 1 duża cebula, drobno posiekane
- 1 g szafranu, mielony
- 1puszka ciecierzycy, osuszone 400 g
- 1 puszka pokrojonych pomidorów, 400 g
- 8 dl bulionu warzywnego
- 1 dynia pizmowa, około 800g
- 200g suszonych śliwek bez pestek
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki garam masala
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta pieprzu kajenskiego
- garść świeżej kolendry
Wykonanie:
- Cebule rumienimy na oleju wraz ze wszystkimi przyprawami. Dodajemy mieso pokrojone na male kawalki i rumienimy wszystko razem jeszcze przez 5 minut.
- Zalewamy buljonem i pomidorami, solimy. Na poczatek 1 lyzka stolowa plaska soli. Gotujemy tagine pod przykryciem na malym ogniu, dopoki mieso nie bedzie bardzo miekkie. Moja wolowina byla calkiem, calkiem ,wiec mi to zajelo 3 godziny.
- Pod koniec gotowania dodajemy obrana i pokrojona w kostke dynie, odsaczona ciecierzyce i suszone sliwki lekko porozrywane. gotujemy, az dynia bedzie miekka.
- Przed podaniem posypujemy tagine kolendra. Tagine z wolowina i szafranem podajemy z ryzem na sypko.
Ja kuchnie arabska bardzo lubie, glownie ze wzgledu na przyprawy, ktore zdecydowanie mi pasuja. Twoj tagine wyglada wspaniale!
Wlasnie …te przyprawy!
Wygląda wybornie, musi być pyszna!
rewelacynie wygląda, a tak przygotowane mięso smakuje wybornie
Oj zebys wiedziala jak wybornie!