Piątek i początek weekendu. Warto go zacząć czymś słodkim. Dawno nie piekłam tarty, więc wybór ciasta był bezproblemowy, tarta jabłkowa z karmelem i limonkową śmietanką.
Tarta jabłkowa nigdy mi się nie znudzi. Uwielbiam jabłka, a ciasto z jabłkami mogłabym jeść codziennie…
Tarta z jabłkami to jabłka zapieczona w słodkim sosie przypominającym karmel. Do tarty na ogół podaję sos waniliowy, waniliowe lody lub bitą śmietanę. Dzisiaj do śmietanki dodałam otartą skórkę z limonki i łyżeczkę soku.
Tarta jabłkowa z karmelem
10 porcji
Składniki:
Spód do tarty
225 g mąki
120 g masła
3 łyżki zimnej wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie do tarty
3 jabłka, kwaśne
6 łyżek migdałowych płatków, u mnie prażone ze skórką
2 jajka
100 ml brązowego cukru
100 ml golden syropu
1 łyżka stopionego masła
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
Z podanych składników zarób ciasto i bez uprzedniego schłodzenia wyłóż nim formę. Nakłuj widelcem i włóż do lodówki na tak długo jak ci się zejdzie z przygotowaniem nadzienia.
Obierz jabłka i pokrój w ósemki. Ułóż je na spodzie tarty. Posyp migdałami. Roztrzep jajka widelcem i wymieszaj z cukrem, syropem, masłem i waniliowym ekstraktem. Wylej masę na jabłka.
Piecz tartę na 175ºC (termoobieg) przez około 45 minut. Masa karmelowa powinna się ściąć po tym czasie i być lekko ciągnącej konsystencji.
Ubij śmietankę z łyżką cukru pudru. Dodaj sok i otartą skórkę z limonki i lekko wymieszaj.
6 komentarzy
doskonała!
dziękuję Aga
ale pysznie wygląda ;) zjadlabym sobie taką
Pyszności, kocham ciasta z jabłkami, zapisuję przepis, może dziś zrobię :)
Polecam!
Wspaniała, uwielbiam takie tarty!