337
Właśnie wpadła mi w oko nowa akcja – szybkie ciasta, do której postanowiłam dołączyć poprzez ten wypiek, a jest to bardzo szybka tarta kruszonkowa z jagodami.
Taką tartę można zrobić z innymi owocami, ale u mnie cały czas jagodowo, oj jagodowo, że hej!
Ciasto na tartę jest trochę inne niż zwykle, bo zawiera płatki owsiane i wiórki kokosowe. Poza tym na dno formy do tarty najpierw kładę owoce, a pózniej ścieram na tarce ciasto lub drobię je palcami. Potem parę minut w piekarniku i już tarta jest gotowa. Tartę podaję z lekko ubitą śmietaną lub lodami.
Przepis na tartę jagodową z kruszonki
Składniki:
6-8 porcji
Ciasto na tartę
- 125 g masła
- 2 dl płatków owsianych
- 1 dl mąki
- 1 dl wiórków kokosowych
- 1 dl cukru
Nadzienie:
- 1 l jagód
- 1 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 dl cukru
Wykonanie:
- Wymieszaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę i miękkie masło w misce. Umieść ciasto w lodówce na 30 minut.
- Wysyp jagody do foremki, posyp je cukrem i mąką ziemniaczaną.
- Przykryj jagody rozdrobnionym ciastem.
- Piecz tartę jagodowa w temperaturze 170 º C (termoobieg), około 20 minut.
2 komentarze
ale apetyczne zdjęcia zrobiłaś ojj kuszą bardzo kuszą
Dziekuje Iza