Tort bananowy z kremem kajmakowym…Ten tort niesamowity! Dopiero od kilku lat stałam się wielbicielką kremowych tortów, więc próbuję wszystkie możliwe smaki. W końcu przyszła pora na tort bananowy z kremem kajmakowym. Przepis na tort pochodzi od Roy Fares. Roy to znany szwedzki cukiernik, który zrobił karierę za oceanem. Uwielbiam jego wypieki, zawsze mi się udają. Dlaczego tort bananowy? Dlatego, że spód do tortu zawiera banany. Krem kajmakowy jak sama nazwa wskazuje zawiera krówkową masę, mnóstwo masła i bezę. Chyba rozumiecie, że taki krem musi być bardzo smaczny, a tort bananowy po prostu przepyszny! Upiekłam ten tort na Sylwestra. Jak myślicie, goście będą zadowoleni?
Tort bananowy
Składniki:
na 12-14 porcji
3 tortownice o średnicy 26 cm
Ciasto bananowe na spód
4 banany
2 łyżeczki soku z cytryny + otarta skórka
460 g mąki tortowej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka waniliowego ekstraktu
300 ml mleka
1½ łyżeczki winnego octu
200 g masła, miękkieg0
400 g cukru
3 jajka
Nastaw piekarnik na 140ºC na termoobieg. Dno tortownic wyłóż papierem do pieczenia, brzegi posmaruj tłuszczem i oprósz mąką.Obierz banany i zgnieć widelcem. Wymieszaj z sokiem i otartą skórką z cytryny. Wymieszaj mleko z octem. Do oddzielnej miski przesiej mąkę, sodę i dodaj wanilię. Jeśli używasz ekstraktu waniliowego dodaj do masła. W kolejnej misce zmiksuj masło i cukier na puszystą masę. Kiedy cukier już się rozpuści zacznij dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Następnie dodaj suche składniki w trzech partiach na przemian z mleczną mieszanką. Możesz użyć miksera na małych obrotach. Na koniec dodaj banany i wymieszaj z masą za pomocą szpatułki. Podziel masę na 3 formy, około 430 gram. Jeśli chcesz mieć wyższy tort użyj forem o średnicy 22-23 cm. Wstaw formy do piekarnika i piecz przez 40-50 minut lub do suchego patyczka. Ostudź placki.
Krem kajmakowy
750 g masła, miękkiego
300 g cukru
100 g wody
4 białka, 150 g
800 g kajmaku
Dodatkowo
owoce do dekoracji, np. physalis
Ubij jajka na sztywną pianę. Zagotuj wodę z cukrem i gotuj aż cukier osiągnie 121ºC. Wlewaj gorący syrop do piany cały czas ubijając. Ubijaj aż piana ostygnie. Kiedy piana ostygnie zacznij dodawać po łyżce masła cały czas miksując. Następnie dodaj kajmak po łyżce i zmiksuj wszystko na puszysty krem. Połóż pierwszy placek na paterze posmaruj grubo kremem. Przykryj drugim plackiem lekko dociskając i posmaruj taką samą ilością kremu. Połóż na wierzchu trzeci placek, dociśnij i posmaruj tort kremem na wierzchu i boki. Resztę kremu włóż do cukierniczego rękawa zakończonego tylką i udekoruj tort rozetkami. Na koniec udekoruj tort owocami.
Tym wpisem pragnę zakończyć rok 2017. Życzę wszystkim udanej sylwestrowej zabawy i powodzenia w Nowym Roku 2018. Do zobaczenia za rok!
12 komentarzy
Boski!
Dziékujé!
o matko.. <3 jest siódma rano, jestem przed śniadaniem a tutaj takie coś :)
prezentuje się bosko! :)
Dużo dobrego w Nowym Roku! :)
Dziękuję i wzajemnie! A ja jeszcze spałam o siódmej…ha,ha…
Wow ale wspaniały ten tort:)
Dziękuję! Gościom smakował!
Tort prezentuje się zjawiskowo! On na pewno bym nie pogardziła takim tortem <3
Szczęścia na cały nowy 2018 rok :)
Pięknie wygląda torcik :) ja na chwile obecną jestem przejedzona ciastami, ciasteczkami :) i wszystkim co słodkie :)
Szczęśliwego Nowego Roku :)
Bardzo lubimy banany w wypiekach :D Też już nawet robiłyśmy bananowy tort :D Wygląda przepysznie :)
Dziękuję!
Bardzo bym chciała poznać jego smak!
woow genialnie wygląda! Iście krolewski tort