Tort czekoladowy z czekoladową bezą…kto lubi czekoladę? Na pewno moje dzieci! Od dawna chciałam upiec to ciasto ale zawsze coś mi wypadło. Zostaliśmy zaproszeni na urodziny. Ponieważ solenizant nie życzył sobie prezentów postanowiłam z S. że upiekę tort czekoladowy zamiast prezentu. Jak myślicie, ucieszył się? Pewnie! Ten tort powalił nas na obie łopatki. Jest tak syty i niesamowicie smaczny, że głowa boli. Jest w nim wszystko co lubię. Mnóstwo czekolady, czekoladowa beza i orzeźwiające owoce. Tort świetnie pasuje na wszystkie okazje. Możecie go upiec nawet na święta! Upiekłam tort z połowy porcji z poniższego przepisu.
Tort czekoladowy
Składniki:
okrągła forma o średnicy 26 cm
225 g gorzkiej czekolady, 70% kakao
2 łyżki likieru amaretto
100 g masła
2 jajka
4 żółtka
75 g brązowego cukru1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
60 g pszennej mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
60 g zmielonych migdałów
Beza
4 białka
180 g cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżka kakao
2 łyżeczki kukurydzianej skrobii
50 g rozpuszczonej czekolady
Dekoracja
borówki
physalis
50 g czekolady
jeżyny
maliny
migdały w czekoladzie
Nastaw piekarnik na 160ºC. Posmaruj formę tłuszczem. Dno wyłóż papierem do pieczenia. Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej. W misce miksera umieść żółtka, jajka, wanilię i cukier. Zmiksuj na puszystą masę. Dodaj po kolei ostudzoną czekoladę z masłem, mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia. Mieszaj delikatnie. Wylej masę do formy i piecz ciasto przez 25 minut (z połowy porcji piekłam przez 15 minut). Wyjmij ciasto z piekarnika i wtedy dopiero zacznij ubijać pianę, inaczej piana opadnie. Ciasto jest niedopieczone ale nic mu się nie stanie.
Ubij białka na puszysto dodając po łyżce cukru. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca dodaj ocet i skrobię kukurydzianą, zmiksuj. Wsyp kakao i wlej rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Zamieszaj kilka razy i wyłóż bezę na ciasto. Wstaw ciasto do piekarnika. Podwyższ temperaturę do 175ºC i piecz przez 20 minut. Po upieczeniu beza będzie z wierzchu chrupiąca, a w środku ciągnąca. Ostudź ciasto. Najlepiej przygotuj na dzień przed podaniem lub schłodź w lodówce. Ciasto powinno być bardzo wilgotne w środku. Ułóż owoce na wierzchu. Rozpuść czekoladę i wylej na gładką powierzchnię, np. marmurową deskę. Poczekaj aż czekolada zastygnie. Następnie nożem skrob czekoladą tworząc czekoladowe cygara. Ułóż je na wierzchu tortu wraz z migdałami.
15 komentarzy
Wygląda jak z bajki!
Dziękuję!
Świętai wszystko co z nimi związane muszą być jak z bajki
Bardzo mi się podoba, a smaki kuszę tak, że zrobię razem z córcią na Święta :)
Na pewno będzie smakować!
Bajeczny tort, podany perfekcyjnie, muszę nacieszyć oczy tym widokiem! :)
A proszę!
bardzo świąteczne ciasto, niebo w gębie, już od czytania i oglądania zdjęć robi sie błogo:-)
No i tak ma być przez całe święta!
Wyglada po prostu oblednie!
Dziękuję!
tak pięknie ozdobiony, że aż żal byłoby mi kroić :)
No było, ale nie żal jeść!Ha,ha….
Pięknie wygląda i pewnie tak też smakuje :)
Ja też bym się ucieszyła z takiego tortu! Wygląda genialnie i zapowiada się przepysznie <3