Zapraszam na pyszne, bezglutenowe i szybkie danie, wegetariańkie kotleciki z soczewicy i słonecznika. Lubicie warzywne, wegetariańskie kotleciki? Ja lubię. Są smaczne i pożywne. Przyrządzam kotleciki z fasoli lub kotleciki z czerwonej soczewicy. Bardzo lubię te z zielonej soczewicy i dzisiaj zrobiła inny wariant tego dania, bo ze słonecznikiem i pszennymi zarodkami. Kotleciki z soczewicy smakują wyjątkowo podane z pomidorowym sosem lub zimnym sosem na bazie jogurtu. Jest to tani wegetariański obiad. Gotowanie bez mięsa jest łatwe. Wegetariańskie potrawy wprowadzają urozmaicenie do codziennej diety.
Przemysł bezmięsny wyrósł na potęgę. Oferuje mnóstwo wegetariańskich i wegańskich produktów ale czasami o wątpliwej jakości. Bardzo lubię jeść jarsko i surowo oceniam wegańskie produkty, bo zastąpienie mięsa i tłuszczów wątpliwej jakości węglowodanami nie jest dla mnie zdrową i pożywną obcją. Zwróćcie uwagę, że tego typu produkty zawierają mnóstwo glutenu pod postacią mąki i skrobii. Moje kotleciki w ogóle nie zawierają mąki, a jednak trzymają się kupy i są mięciutkie. Poza tym są tak proste w przygotowaniu, więc po co wydawać ciężkie pieniądze, kiedy można je zrobić samemu z gwarancją pełnej satysfakcji. Polecam przepis poniżej. Lubicie takie jedzenie?
Wegetariańskie kotleciki z soczewicy
Składniki:
Ingredienser
100 g zielonej soczewicy
100 g słonecznika
80 g, pszennych zarodków
1 łyżka siemienia lnianego, całego
1 jajko
1 łyżeczka błonnika witalnego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
2 dl pokrojonej natki pietruszki
olej do smażenia
Do podania
świeże warzywa, sałata, pomidory,rzodkiewka
pieczone pimientos
jogurt
harissa
Soczewicę ugotuj w lekko osolonej wodzie, następnie odcedź i ostudź. Do malaksera wsyp ugotowaną soczewicę, słonecznik, pokrojoną cebulę i czosnek, pietruszkę, siemię lniane, pszenne zarodki i przyprawy. Wlej olej, dodaj jajko i zmiksuj składniki na farsz. Dopraw solą i zrób 22 kotleciki wielkości włoskiego orzecha. Rozgrzej olej w małym garnku. Wlej tyle aby kotleciki pływały. Jeśli będą dotykać dna to za mocno się zrumienią. Smażenie kotlecików w głębokim tłuszczu jest szybsze, a kotleciki smażą się równomiernie ze wszystkich stron. Papryczki – pimientos skrop oliwą i posyp morską solą. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 10-12 minut. Zaaranżuj klopsiki, świeże warzywa i pimientos na talerzu. Wymieszaj jogurt z harissa i podaj jako dip. Harissa jest bardzo ostra, więc użyj tyle ile lubisz.
17 komentarzy
Świetny dodatek nie tylko do obiadu :)
Np.do pita chlebka!
Wyglądem przypominają mi kotleciki z siekanych jajek, które robiła moja babcia :)
A tu jajko surowe…
Zdecydowanie moje smaki :) Kotleciki prezentują się przepysznie :)
Cieszę się! Polecam wypróbować!
Nie jadłam jeszcze takich kotlecików. ;)
Polecam wypróbować!
Pewnie, że warto spróbować.
Bardzo fajnie się to prezentuje.
Może spróbuję i ja takich kotlecików?
Pozdrawiam :)
Sądzę, że Tobie na pewno by smakowały!
Super urozmaicenie diety :) Przepis jak najbardziej na duży plus! Pozdrawiam!
Polecam!
Świetna odmiana od mięsa. Zapowiadają się pysznie.
Też tak myślę!Dzięki!
To takie bardziej dla mnie :) bo mój mąż to mięsożerny i nie koniecznie się naje :)
A maj zje ale dzieci kręcą nosem…co niektóre…he,he…
Super, dla urozmaicenia menu świetne. Fajnie się prezentują i są bez glutenu, co u mnie w domu ma znaczenie :)