Ostatnio podpasowała nam włoska kuchnia. Dzisiaj kolejny przepis a właściwie dwa. Pierwszy z nich to surówka do pizzy z białej kapusty. Jest to prosta surówka zrobiona jedynie z białej kapusty i przypraw w postaci, dobrej oliwy, octu winnego, pieprzu, suszonego majeranku i soli. Myślicie, że oszalałam! Wcale nie. Tą surówkę dostaniecie do każdej pizzy w włoskiej pizzerii. Bardzo smaczna surówka, a i pizza smakuje jeszcze lepiej.
Drugi przepis to pizza Margherita, moja imienniczka. Pizzę piekę przynajmniej raz w miesiącu. Moje dzieci lubią tradycyjną pizza capricciosa, ja natomiast i mój małżonek lubimy zjeść lekką pizza Margherita z pomidorami i mozzarellą. Jeszcze większej ochoty na tą właśnie pizzę nabrałam po przeczytaniu fajnej relacji z Włoch, którą znajdziecie na blogu przepisy z podróży. Nawet i ta pizza smakuje super z wyżej wymienioną surówką.
Włoska surówka do pizzy
Składniki:
5 porcji
- około ½ kg białej kapusty
- 50 ml winnego octu
- ½ łyżki soli, więcej w zależności jak kto woli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo zmielonego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
Wykonanie:
- Poszatkuj kapustę cieniutko i wymieszaj z przyprawami. Pozostaw na godzinę w lodówce, zamieszaj od czasu do czasu. Sałatka ma być dosyć kwaśna w smaku.
Pizza Margherita
Składniki:
till fyra pizzor
ciasto na pizzę
- 20 g świeżych drożdży
- 450 ml zimnej wody
- 2 łyżki oliwy
- 700 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Szybki sos pomidorowy do pizzy
- 150 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól do smaku
- 1 łyżka cukru
- woda, tyle aby sos był gęsty jak śmietana
Nadzienie pizzy
- 6 – 7 dużych pomidorów
- 4 x 125 g mozzarella
- 3 cebule
- czarny pieprz grubo zmielony
- płatki chili, według uznania
- suszone oregano do smaku
- sól
- dobra oliwa do polania
- świeża bazylia
Wykonanie:
- Z podanych składników zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut.
- Wymieszaj wszystkie składniki na sos. Cebulę, mozzarellę i pomidory pokrój w plasterki.
- Gotowe ciasto podziel na 4 części i każdą rozwałkuj cienko na okrągłe placki. Posmaruj sosem do pizzy, a następnie ułóż cebulę, pomidory i mozzarellę. Posyp oregano i przyprawami.
- Piecz pizzę na 225ºC (termoobieg) przez około15 minut. Spód pizzy ma być przyrumieniony.
- Podawaj pizzę polaną oliwą i z surówką z białej kapusty.
Pizza pierwsza klasa, a surówkę koniecznie muszę spróbować ;) Pozdrawiam
O dziękuję! Pozdrawiam serdecznie!
fajna suróweczka