Witam serdecznie! Tak jak obiecałam wczoraj dzisiaj chcę się podzielić z Wami przepisem na zakwas pszenny. Nie jest to zakwas żytni, który kotłuje się w słoiku i tylko czeka, żeby z niego wypłynąć. O nie. Zakwas żyje, puszy się taktownie, ale nie przesadza z uczuciami, a swoje robi jak go dodać do ciasta.
Dzisiejsza wersja zakwasu to pszenny zakwas z dodatkiem jabłka. Jabłko można również dodać do żytniego zakwasu…chociaż mój żytni zakwas działa energicznie i bez jabłka.
A kiedy już pszenny zakwas dojrzał wykorzystałam go do wypieku cynamonowych bułeczek i orkiszowych mini bagietek. Przepis na orkiszowe mini bagietki zawiera jedynie 5 g drożdży, więc jak się domyślacie pszenny zakwas to całkiem niezła siła napędowa. Moje ciasto na bagietki po wszystkich procesach, przez które przeszło było tak elastyczne, że nie musiałam podsypywać mąki aby je złożyć i podzielić.
Dawno nie piekłam z mąki orkiszowej, więc stąd przepis na orkiszowe mini bagietki. Pyszne, super wyrośnięte z rozcięciem po środku. Przeczytałam ostatnio, że nacinanie chleba to nie tylko ozdoba i rumiana, chrupiąca skórka. Takie nacięcia zapobiegają pękaniu chleba podczas pieczenia w niepożądanych miejscach.
Przepis na pszenny zakwas
Składniki:
1 porcja zakwasu
Dzień 1
- 150 g mąki pszennej
- 200 g wody (200 ml), podgrzanej do 35ºC
- 100 g jabłka, utartego
Dzień 4
- 200 g mąki pszennej
- 200 g wody podgrzanej do 35ºC
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wymieszaj w dużym słoiku, zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni. Mieszanka powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Wskazana temperatura to 25 stopni. Aby przyspieszyć proces fermentacji mieszaj zakwas przynajmniej raz dziennie. Już po pierwszym dniu można zaobserwować małe pęcherzyki gazowe, znak, że zakwas żyje i pracuje.
- Na czwart dzień dodaj mąkę, wodę i wymieszaj na gładką masę. Znowu pozostaw zakwas w ciepłym miejscu. Następnego dnia zakwas jest gotowy do wypieku.
Przepis na orkiszowe mini bagietki
Składniki:
na 22 mini bagietki
- 5 g świeżych drożdży
- 250 g pszennego zakwasu
- 600 g mąki pszennej
- 100 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej
- 350 g zimnej wody + 35 g pod koniec wyrabiania
- 1 ½ łyżeczki soli
Wykonanie:
- Zakwas i wodę wymieszaj wraz z drożdżami. Doda obie mąki i zarób ciasto. Ja wykonuję tę czynność zawsze przy pomocy asystenta kuchennego, najpierw na wolnych obrotach przez przez 9 minut, po czym dodaję sól i zwiększam obroty, a na samym końcu jeszcze raz wodę. Razem 15 minut.
- Ciasto jest dosyć rzadkie, ale takie ma być, w czasie wyrastania będzie nabierać formy. Duże naczynie spryskaj olejem i włóż ciasto. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 70 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę bardzo lekko oprószoną mąką, rozciągnij palcami, a następnie złóż kilka razy. Umieść ciasto z powrotem w naczyniu złożeniem do dna, przykryj folią i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 70 minut. Powtórz czynność jak wyżej. Przykryj ciasto i daj mu odpocząć przez 10 minut.
- Podziel ciasto na kawałki o wadze 60 gram. Uformuj podłużne mini bagietki. Ułóż na blaszy do bagietek oprószonej mąką, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Natnij bagietki wzdłużi oprósz mąką i piecz w piekarniku na 225º (termoobieg) przez około 10 minut. Ostudż na metalowej kratce.
Mini bagietki wędrują do Na zakwasie i na drożdżach.
15 komentarzy
Piękne buły!
A właśnie piekłyśmy chleb J.Hamelmana na zakwasie pszennym.
Pozdrowienia!
No właśnie, przegapiłam wspólne pieczenie…
Fajne te bułeczki. I na zakwasie i na drożdzach :)
Dziękuję!
Cześć, czy mogłabyś mi wytłumaczyć jaką rolę pełni jabłko w procesie tworzenia zakwasu?
Serdeczenie pozdrawiam!
Cześć Zosiu! Dodanie jabłka do zakwasu podczas jego wytwarzania przyspiesza zakwaszanie zakwasu głównie pszennego.
muszę wypróbować ten zakwas:)
od dobrego roku nie kupuję prawie w ogóle pieczywa, lecz sama piekę :) jakikolwiek swojski jest lepszy od kupowanego :)
pozdrawiam cieplutko imienniczkę :)
A pewnie ! Ja piekę moje pieczywo już ponad 4 lata! Pozdrawiam Gosiu!
Witam .Prosze mi wyjasnic bo nie za bardzo wiem co dalej z zakwasem pszennym.
Zakwas caly sie wykorzystuje,tak jak na poczatku pisane bylo Jedna Porcja?
Czy czesciowo a reszte sie dokarmia ?Zakwas zytni dokarmiamy i tylko czesc dajemy do produkcji pieczywa.
Dziekuje serdecznie i pozdrawiam.
Witam! Zakwas można wykorzystać cały w zależności ile przeznaczymy mąki na wypiek. Jeśli nie zostanie wykorzystany cały to można zakwas dokarmiać i przechowywać w lodówce nawet przez kilka lat! Pszenny zakwas jest trudniej wyprowadzić niż żytni. Dlatego przeważnie zaczynam od żytniego zakwasu, dokarmiam pszenną mąką jeśli akurat potrzebuję pszenny zakwas. Powodzenia!
Pani Gosiu bardzo dziekuje za szybka odpowiedz.
Czyli zkwas pszenny choduje sie i dokarmia tak samo jak zakwas zytni.
Mysle ,ze dam rade zrobic zakwas i zachowac go tak dlugo jak ma go Pani.
Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam serdecznie.
Mam nadzieje ,ze bede w stanie upiec,piec tak smaczne i pieknie wygladajace
wyroby piekarnicze jak Pani:)
Dziękuję! Trochę to potrwało za nim się nauczyłam. Powodzenia!
Pieczywo orkiszowe oprócz tego, że jest pyszne to przede wszystkim jest bardzo dobre. A takie mini bagietki, to idealny pomysł na szybką przekąskę dla każdego :)
Super, ÷e myßlisz tak jak ja!