Czyżby obiad dla dorosłych…? Absolutnie nie! Zapiekanka penne z salsiccia i wódką to danie dla całej rodziny. Wódka to alkohol, który podczas gotowania wyparowuje zostawiając jedynie po sobie smak. I o to właśnie chodzi! Jeśli gotujemy z jakimś alkoholem np. risotto z winem to zależy nam na smaku, a nie na procentach. Ale wracając do penne…Lubię zapiekane makarony, ciągnący ser. Robię sosy na bazie mielonego mięsa ale często eksperymentuję z surową salsiccia. Salsiccia to włoska kiełbasa, która idealnie pasuje do pomidorowych sosów o risotto.
Zapiekanka penne nakarmi całą rodzinę. Makaronowa zapiekanka to praktyczne danie na obiad. Oczywiście wystarczy ugotować sos i wymieszać z makaronem ale dla smakoszy sera polecam zapiec makaron z mozzarella.
Zapiekanka penne
Składniki:
320 g surowej salsiccia
2 szalotki
3 ząbki czosnku
6 suszonych pomidorów w zalewie, dużych
120 g wędzonego boczku
125 ml wódki, u mnie żubrówka
1 łyżeczka papryki w proszku
120 ml śmietanki
800 g pokrojonych pomidorów z puszki
150 g jarmużu, pokrojonego
250 g makaronu penne rigate
2 kulki mozzarella
3 lyżki posiekanej natki pietruszki
sól i czarny pieprz do smaku
Zdejmij z kiełbasy flak. Pokrój kiełbasę w kostkę lub rozgnieć widelcem. Pokrój drobno szalotki i czosnek. Usmaż plastry boczku i wyjmij na talerz. Na tłuszczu z boczku zeszklij cebulę i czosnek, następnie dodaj salsiccia. Smaż aż kiełbasa lekko się zrumieni. Wlej wódkę i smaż aż alkohol prawie w całości wyparuje. Dodaj suszone i pokrojone pomidory, pomidory z puszki, pokrojony jarmuż i 2 łyżki pietruszki. Dopraw sos papryką, pieprzem i solą. Gotuj sos przez 20 minut. W międzyczasie ugotuj penne al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź makaron i z powrotem umieść w garnku. Wlej sos, dodaj utarty parmezan i wymieszaj. Przygotuj żaroodporne naczynie o wymiarach 25 cm x 35 cm. Posmaruj tłuszczem i wyłóż makaron. Porwij mozzarellę na kawałki i ułóż na makaronie. Wstaw makaron do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 15 minut. Ser powinien być rozpuszczony i ciągnący. Posyp zapiekankę resztą natki pietruszki i podaj na gorąco.
10 komentarzy
Ach, chyba od zawsze uwielbiałam penne.
Ta propozycja również bardzo mnie kusi.
Kiełbasy co prawda nie jadam, ale domownikom bym mogła zrobić.
Pozdrawiam poniedziałkowo :)
A ja do tej pory nawet nie słyszałam o czymś takim jak salsiccia, ale danie 100% trafia w moje gusta smakowe :)
To surowa i przyprawiona kiełbasa w naturalnym flaku, często stosowana do sosów zamiast mielonego mięsa.
Ciekawe i cudnie wyglądające danie!!!
Bardzo ciekawy przepis. Zaciekawił mnie ten dodatek wódki, bo dania z alkoholem bardzo lubię, ale zawsze wybierałam słabsze trunki.
Jak wspomniałam wódka nadaje smak potrawie i wcale nie czuć alkoholu. Sądzę, że wina są bardziej „perfumowane” niż wódka. Polecam wypróbować!
A ja jakoś alkohol w potrawach nie bardzo, próbowałam z winem, wolę lampkę do obiadu…
To jest pyszne!
A zapiekane penne to nowa odsłona włoskiego dania.
Włosi podają gotowany makaron z salsissią i białym winem. Bardzo to lubię.
bardzo fajne danie; pysznie wygląda
Aż zgłodniałem! :D