458
Witam serdecznie! Zapraszam dzisiaj na jarskie! Pamiętacie szwedzki kålpudding. Dzisiejsza zapiekanka z kapusty, kaszy i soczewicy jest jarską wersją tego przepisu, którą bardzo polecam nie tylko dla smakoszy kuchni wegetariańskiej.
Zapiekanka świetnie smakuje z dżemem z czerwonej borówki podobnie jak kålpudding.
Zapiekanka z kapusty, kaszy i soczewicy
Składniki:
na 4 porcje
- 100 ml kaszy jęczmiennej
- 100 ml zielonej soczewicy
- 1 cebula
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g białej kapusty
- 2 łyżki golden syropu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3 łyżki mleka
- 2 jajka
- ½ łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżeczki zgniecionych goździków
- 3 łyżki oliwy do smażenia
Wykonanie:
- Kaszę i soczewicę ugotuj w oddzielnych garnkach w lekko osolonej wodzie. Wymieszaj w jednej misce.
- Poszatkuj kapustę i pokrój czerwoną cebulę w krążki. Smaż kapustę wraz z cebulą na 2 łyżkach oliwy. Dodaj golden syrop i smaż aż kapusta lekko się zezłoci.
- Cebulę i pietruszkę pokrój drobno i zeszklij na reszcie oliwy. Dodaj tymianek i pieprz. Przełóż całość do farszu i dokładnie wymieszaj z jajkami i mlekiem.
- Natłuszczoną formę wyłóż częścią kapusty, a następnie rozprowadź równomiernie farsz. Wierzch zapiekanki przykryj resztą kapusty.
- Włóż formę do nagrzanego piekarnika na 160ºC (termoobieg) i piecz zapiekankę przez około 25 minut.
- Podawaj zapiekankę na gorąco z dżemem z czerwonej borówki.
Smacznego!
5 komentarzy
Wspaniała, aromatyczna i pięknie wyszła:)
Dziękuję Anita! Właśnie zajadam drugą porcję, a u nas w tele leci szwedzka edycja masterchef!
Zapiekanka wspamniała, a ten sos to przysłowiowa kropeczka nad i :)
Dziękuję Pati!
ale pyszniutko wygląda