Pierwszy raz przyrządziła zapiekany gulasz wołowy – Shepherd`s pie, które jest prostym , klasycznym daniem wywodzącym się z Anglii. Oto moja wersja, bardzo smaczna i pożywna, wołowy, gęsty gulasz ukryty pod puszystym puree ziemniaczanym.
Zarówno gulasz jak i tłuczone ziemniaki zawierają dużo świeżego tymianku. Mój tymianek, który hoduję w doniczce został dziś porządnie ostrzyżony. Cóż, taki jego los ale nadal zdobi moje okno w kuchni i wydaje cudowny zapach. Za parę dni znowu będzie dorodny.
Shepherd `s pie można zrobić na różne sposoby. Zasada jest jednak taka sama dla wszystkich rodzajów: zapieczony sos pod pierzynką ziemniaczaną.
Zapiekany gulasz wołowy
6 porcji
Składniki:
500 g wołowiny na gulasz
250 g selera, korzeń
3 średnie marchewki
2 duże cebule
1 puszka rozdrobnionych pomidorów (500 g)
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu
400 ml gorącej wody
3 liście laurowe
2 łyżki świeżego tymianku, posiekanego
1 łyżka masła do smażenia
Puree ziemniaczane
5 pietruszek
6 dużych ziemniaków
3 żółtka
1 łyżka soli
1 łyżka tymianku + 1 łyżka do przybrania
Podziel mięso na mniejsze kawałki. Podsmaż na maśle na rozgrzanej patelni. Obierz i pokrój grubo cebulę i dodaj do mięsa. Smaż, aż cebula się zeszkli. Przełóż do garnka.
Obierz seler i marchew, pokrój w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju i dodaj do mięsa wraz z pomidorami, liściem laurowym i tymiankiem .Dopraw gulasz solą, pieprzem i gotuj na małym ogniu. Gotowanie wołowiny trwa przynajmniej 2 godziny. Mięso musi być mięciutkie.
Obierz ziemniaki i pietruszkę. Pokrój w kostkę. Gotuj w osolonej wodzie, aż warzywa będą miękkie, około 30 minut. Odcedź warzywa i zmiksuj na puszysto, dodając żółtka i tymianek. Na dno żaroodpornego naczynia wyłóż gulasz. Przykryj szczelnie ziemniaczanym puree zapiecz w piekarniku nastawionym na 200ºC. Puree powinno być lekko przyrumienione. Smacznego!
2 komentarze
Pasterski placek dobra rzecz!
No to rozumiesz, dlaczego nie przetlumaczylam na polski,ha ha!. A pro po fajny blogg u ciebie.