Zdrowy chleb z nasionami i goji jagodami jest to chleb wolny od glutenu, nie zawierający mlecznych produktów i rafinowanego cukru. Zdrowo…Co właściwie należy rozumieć przez słowo zdrowo? Często się nad tym zastanawiam. Zdrowie jest to bardzo indywidualne pojęcie. Dla jednego człowieka zdrowy chleb z nasionami i goji może być idealnym wyborem na poprawę samopoczucia. Osoby, które są uczulone na jajka na pewno zrezygnują z wypróbowania tego przepisu jeśli nie zamienią jajko na chia jajko.
Goji jagody należą do tak zwanego super food. Media podkreślają ich walory zdrowotne i bogactwo w odżywcze składniki ale czy są tak naprawdę zdrowe dla wszystkich? Niestety nie, bo osoby ciepiące na IBS powinny unikać goji jak i innych produktów, które należą do roślin psiankowatych. Okey, jeśli więc zrezygnujemy z goji i dodamy inne suszone jagody np. morwę lub jagody, zamiast białka użyjemy chia jajka to będzie całkiem zdrowy chleb? No jeszcze trzeba by było pomyśleć o miodzie, z którego muszą zrezygnować osoby cierpiący na alergie pokarmowe, wrażliwe na jady owadów jak i cukrzycy. Kromka zdrowego chleba mogłaby mieć dla nich fatalne skutki. Poza tym miód zawiera bardzo dużo cukru i chociaż jest on cukrem nierafinowanym to jednak powoduje wyrzut insuliny tak samo jak zwykły cukier. Alergia na orzechy wyklucza mąkę migdałową…Zdrowy chleb zawiera również dużo błonnika. Osobom cierpiącym na bóle żołądka zaleca się ograniczenie jedzenia produktów wysokobłonnikowych.
Jak widzicie na pozór zdrowy chleb nie jest zdrowy dla wszystkich. Osoby uczulone, alergiczne i cukrzycy muszą mieć się na baczności…Należę do szczęśliwców wszystko jedzących i od czasu do czasu upiekę sobie zdrowy chleb, bo po prostu lubię to pieczywo. Równie często zdarza mi się, że akurat nie mam mąki lub drożdży, więc przepis na taki chleb jest jak znalazł po prostu z czysto praktycznych przyczyn. Poza tym chleb jest naprawdę smaczny. Warto więc wypróbować przepis.
Zdrowy chleb
Składniki:
podłużna foremka o pojemności 1,5 l
70 g mąki migdałowej
120 g mąki ziemniaczanej
70 g nasion sezamu
70 g pestek dyni
70 g nasion słonecznika
30 g mąki z suszonych owoców róży
60 g płatków gryczanych
3 łyżki błonnika witalnego, zmielonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 łyżek goji
1½ łyżeczki soli
500 ml wody
1 białko
125 ml miodu
Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj. błonnik witalny, z którym spotykam się w Polsce jest niemielony. Porcja błonnika obliczona tutaj to błonnik zmielony. W drugim naczyniu wymieszaj mokre składniki. Wlej mokre składniki do suchych, wymieszaj i odstaw na 10 minut. W międzyczasie nastaw piekarnik na 175ºC. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i napełnij masą. Wygładź powierzchnię i posyp nasionami i namoczonymi goji. Wstaw chleb do nagrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut. Upieczony chleb wyjmij z piekarnika i ostudź w foremce przez pierwsze 10 minut. Potem wyjmij chleb na metalową kratkę. Ostudzony chleb przechowuj w lodówce owinięty w folię b.
11 komentarzy
Takiego jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie skosztuję :)
wygląda niesamowicie :) i te kolory, wow
Wygląda i pewnie też smakuje obłędnie!
Polecam!
Jaki ten chlebek syty!!! Mniam :)
Od razu jadłybyśmy chrupiące piętki z tego bochenka :D
Zjadłoby się chętnie.
Chlebuś jak się patrzy.
Niezwykle wartościowy wypiek domowy.
Pozdrawiam serdecznie! :)
Wygląda wspaniale, obłędnie wręcz ! Chyba muszę się kiedyś pokusić na taki.
Wygląda przepięknie, taki bardzo kolorowy :) Koniecznie zapisuje do wypróbowania :)
Polecam! Sama aż się zdziwiłam, że wyszedł taki kolorowy i puszysty!
Ile tu wspaniałych smaków!