Już niedługo w Szwecji święto owoców morza. Z tej okazji postanowiłam wyszukać dla was bardzo fajny przepis
na prostą w wykonaniu zimną przekąskę z krewetek. Jest to pasztecik z ciasta francuskiego wypełniony sałatką z krewetek. Ta zimna przekąska najlepiej smakuje zrobiona ze świeżych krewetek, których tu w Göteborgu nie brakuje.
Zimna przekąska z krewetek
20 sztuk
Składniki:
2 arkusze ciasta francuskiego
150 g świeżych krewetek, obranych
1 łyżka świeżego kopru, drobno posiekanego
100 ml kwaśnej, gęstej śmietany
2 łyżki majonezu
sól
łyżka stopionego masła solonego
Do dekoracji
kilka gałązek koperku
krewetki
Ciasto francuskie nie może być grubsze niż 2 mm. Wytnij około 40 krą żków o średnicy 8 cm. Z 20 krążków wytnij pierścienie o średnicym 2 cm. Te najmniejsze krążki można upiec oddzielnie, posypując je startym parmezanem, aby były dodatkową dekoracją ten przekąski.
Umieść pierścienie na dużych krążkach i wypełnij kulkami z aluminiowej folii , aby zachowac otwór podczas pieczenia. Tak przygotowane foremki z ciasta francuskiego posmaruj stopionym masłem i piecz w temperaturze 220 º C (termoobieg), około 8 – 10 minut.
Grubo pokrój krewetki i drobno posiekaj koper. Dodaj kwaśną śmietaną, majonez i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą w razie potrzeby. Napełnij ostygnięte już foremki z ciasta francuskiego sałatką z krewetek i udekoruj całymi krewetkami i koperkiem.
1 comment
Nienawidzę krewetek :P ale za to polskie mięso w każdej postaci i takie urozmaicone dania zastępuję polskimi snakami ;)