Mniam, mniam! Zapraszam na przepis – zupa krewetkowa! Krewetkową zawsze gotuję jak mam w planie przyrządzenie krewetkowego tortu kanapkowego. Dlaczego? Ponieważ do tortu używam ugotowane krewetki obrane ze skorupek, a skorupki wykorzystuję na wywar. Nigdy nie wyrzucajcie skorupek z krewetek czy innych skorupiaków. Gotujcie skorupki z włoszczyzną…a może polszczyzną…he, he…W ten sposób uzyskacie bogaty w smaku wywar, który idealnie pasuje do krewetkowej czy rybnej zupy. Zupa krewetkowa ma wyraźnie wyczuwalny smak krewetek i to właśnie dzięki wywarowi ugotowanym na skorupkach. Poza tym taki wywar oprócz fantastycznych walorów smakowych jest bogaty w cenne minerały.
Skorupki ze skorupiaków należy dlatego gotować wolno i długo aby uwolnić jak najwięcej pierwiastków zawartych w skorupce. Oczyszczając krewetki ze skorupek jest na nich mnóstwo ikry. Odrywam głowy, a z odwłoka wyjmuję różowe mięso. Wszystko oprócz mięska wędruje do garnka na wywar, do którego dodaję liście, pora, seler, marchewkę, pietruszkę, całą cebulę i czosnek. Warzywa wystarczy umyć i wrzucić do garnka bez obierania. Gotowy wywar przecedzam i gotuję krewetkową. Wywar można z powodzeniem zamrozić i wykorzystać później. Jak wykorzystać skorupki znajdziecie w tym przepisie.
Zupa krewetkowa jest prostym daniem. Ograniczam przyprawy do pieprzu i soli ale za to nie szczędzę świeżego kopru.
Zupa krewetkowa
Składniki:
na 4 porcje
1,2 l wywaru ze skorupiaków
1 marchewka
1 pasternak
kawałek korzeniowego selera
1 ząbek czosnku
100 g serka philadelphia
30 g utartego sera cheddar
200 ml śmietanki
300 g ugotowanych i obranych krewetek
spory pęczek kopru lub cały koper w doniczce
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła
Warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę. Włóż do garnka z wywarem i gotuj przez 20 minut aż warzywa będę miękkie. Włóż 200 gram krewetek do zupy i zmiksuj. Dodaj oba sery, śmietanę. Przypraw zupę solą, pieprzem i zagotuj. Na koniec dodaj pokrojony koper. Rozlej zupę do miseczek. Do każdej włóż porcję krewetek. Podaj zupę z chlebem np. Vasa.
13 komentarzy
To co kocham :) uwielbiam takie zupy i wszystko co ma związek z krewetkami :)
Wy tam w Norwegii pewnie na za pan brat ze skorupiakami
Aj zupka wygląda przepysznie :) I świetny pomysł z wykorzystaniem skorupek po skorupiakach :)
Nic się nie marnuje!
Mogę zrobić – czemu nie? ;)
Bardzo ładnie wygląda, pewnie pyszna.
Można się skusić ;)
Pozdrowionka :)
Pewnie Magda!
Bardzo lubię krewetki, ale krewetkowej zupy jeszcze nigdy nie jadłam :)
Krewetkowa to typowa zupa w Szwecji. Jadam często i gotuję sama
Mmm oj chyba się skuszę! Pięknie się prezentuje! :)
Polecam! Zupa jest bardzo smaczna!
Z polszczyzną! Z polszczyzną będę gotować :-)
U mnie tym razem svenszczyzna…
Nigdy nie jadłyśmy takiej zupy :) Jesteśmy ciekawe jak smakuje :)