Kolejna pyszna zupa, którą mogę jeść przez cały rok, to zupa z kalafiora i brokułu. Na ogół gotuję dwie oddzielne zupy, kalafiorową i brokułową w postaci kremu. Czasami jednak kiedy już mam w domu i świeży kalafior i dorodny brokuł decyduję się na zupną fuzję. Gotuję zupę na bulionie z kurczaka. Jest smaczna z pływającymi oczkami tłuszczu. Zadowoli każdego głodomora!
Zupa z kalafiora i brokułu
Składniki:
1 kalafior
3 ząbki czosnku
1 cebula
2 marchewki
kawałek selera
1 brokuł
1½ l buljong z kurczaka
sól i pieprz do smaku
½ łyżeczki płatków chili
250 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka masła
Seler, marchewkę i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym maśle. Wlej bulion, dodaj kalafior i brokuł podzielone na różyczki. Przepuść przez praskę czosnek i dodaj do zupy. Gotuj przez 20 minut aż warzywa będą miękkie. Dopraw zupę solą i pieprzem, wlej śmietanę, dodaj natkę pietruszki i zagotuj. Rozlej kalafiorową na talerze i posyp chili. Zupa jest dosyć gęsta ale jeśli chcesz możesz ją zaciągnąć mąką.
2 komentarze
Robimy podobnie tylko bez czosnku i śmietany :D Też uwielbiamy takie zupy :)
jaka fajna pyszna lekka zupka