Clafoutis ze śliwkami to tradycyjny francuski deser, który zyskał popularność na całym świecie dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu smakowi. Choć klasycznie przygotowuje się go z wiśniami, ja postanowiłam upiec clafoutis ze śliwkami mocno waniliowe. Ta wersja tego tradycyjnego przepisu przypadła mi bardzo do smaku zwłaszcza, że śliwki były bardzo dojrzałe i słodkie.
Clafoutis ze śliwkami – francuski deser, który skradnie Twoje serce
O clafoutis słyszałam wcześniej. To takie ciasto budyniowe, które nieco przypomina magiczne ciasto, czy cytrynowe ciasto budyniowe.
Clafoutis ze śliwkami mocno waniliowy to idealne połączenie delikatnego ciasta i soczystych owoców, wzbogacone o intensywny aromat wanilii. Przygotowanie tego deseru jest niezwykle proste, a efekt końcowy zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Do przygotowania clafoutis potrzeba niewiele składników, które wystarczy zmiksować na jednolitą masę, wylać na owoce ułożone na dnie formy i upiec w nagrzanym uprzednio piekarniku. Piekłam to to ciasto bez termoobiegu. Ze względu na sporą ilość jajek zależało mi aby ciasto wyrastało wolno i równo.
Śliwkowe clafoutis – proste i pyszne!
Podaję clafoutis na ciepło, posypane cukrem pudrem. Deser można również serwować z kleksem bitej śmietany lub gałką waniliowych lodów, które doskonale podkreślą waniliowy smak ciasta. Clafoutis ze śliwkami mocno waniliowy to doskonała propozycja na letni deser, który z pewnością zachwyci Twoich gości i sprawi, że każdy kęs będzie prawdziwą przyjemnością.
Składniki:
4 jajka
szczypta soli
90 g cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
5 śliwek, dużych
250 ml śmietanki, 36% tł.
125 ml mleka
60 g mąki
cukier puder do posypania
1 łyżka masła
1 czubata łyżka cukru
Przygotowanie:
- Nastawić piekarnik na 180ºC, podgrzewanie góra - dół.
- Foremkę o wymiarach 12 cm x 25 cm wysmarować masłem i oprószyć cukrem.
- Zmiksować jajka z cukrem, wanilią, śmietaną, mlekiem, mąką i solą. Ciasto powinno być gładkie bez grudek.
- Śliwki pokroić na ćwiartki i ułożyć na dnie formy. Na wierzch wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec ciasto przez 35 - 45 minut. Upieczone ciasto ostudzić, oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kawałki. Smacznego!
Dodatkowe wskazówki
Clafoutis ze śliwkami można jeść na ciepło lub na zimno. Osobiście wolę schłodzone clafoutis i mogę go wtedy swobodnie pokroić na kawałki.