Typowo jesienne ciasto w kolorach pomarańczy i brązu to… Tak, ciasto dyniowo – czekoladowe, tym razem w postaci popularnego ciasta tygryska, tu i ówdzie zwanego ciastem marmurkowym. Uwielbiam wypieki z dynią! Jeśli jeszcze nie próbowaliście dyniowej babki, dyniowych cupcakes lub dyniowego placka to bardzo polecam! Dyniowe ciasto jest wilgotne, mięciutkie i ma piękny kolor. Dynia jest lekko wyczuwalna, właściwie na tyle neutralna, że można ją łączyć nawet z czekoladą.
Ciasto dyniowo – czekoladowe zawiera sporo dyniowego puree. Połączyłam je z kakao i upiekłam ciasto dwukolorowe. Kolory są bardzo intensywne w tonacji Halloween. Ciasto jest bardzo wilgotne. Dodałam do niego jogurt i kokosowy olej bezzapachowy. Jest to dosyć spora porcja ciasta. Można zatem wybrać upiec je w jednej dużej formie lub dwóch mniejszych. Ja akurat wybrałam dużą formę, tzw. keksówkę, która mieści 2 litry ciasta. Ciasto wyrasta dosyć wysoko i pięknie pęka. Jeśli wolicie ciasto o gładkiej powierzchni to po prostu pieczcie w niższej temperaturze i bez termoobiegu. Ja lubię popękane!
W tym wypieku użyłam dyni hokkaido. Ma ona bardzo intensywny, pomarańczowy kolor. Nawet skórka po upieczeniu jest miękka. Dlatego robiąc puree z tej dyni miksuję miąższ ze skórką. To taki naturalny błonnik. Innym składnikiem tego ciasta jest melasa. Melasa to słodki, ciemnobrązowy, gęsty syrop, który powstaje jako produkt uboczny przy produkcji cukru. Używam melasy dla jej korzennego smaku, ale też jako naturalnego barwnika dla podkreślenia koloru ciasta.
Ciasto dyniowe czekoladowe z jogurtem
podłużna foremka o boku 15 cm x 35 cm
Składniki:
250 g cukru
100 g melasy, można użyć miodu lub golden syropu
500 g puree z pieczonej dyni
3 jajka, średniej wielkości
100 ml oleju kokosowego
2 łyżki rumu
½ łyżeczki soli
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
420 g pszennej mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
200 g jogurtu, 3% tł.
60 g kakao
Ganache
1 łyżka masła
1½ łyżeczki oleju
60 g gorzkiej czekolady, 70% kakao
1 łyżka śmietanki
2 łyżki golden syropu
To ciasto to typowe ciasto, gdzie najpierw osobno mieszamy mokre i suche składniki, a potem łączymy je razem. Dlatego przygotuj dwie miski. Do jednej odważ mąkę, cukier, dodaj sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon i imbir. Przemieszaj balonową trzepaczką. Do drugiej miski włóż dyniowe puree z pieczonej dyni ( tutaj przepis), jajka, rozpuszczony olej kokosowy, melasę, jogurt (odłuż 2 łyżki) i rum. Wymieszaj mokre składniki na jednolitą masę, po czym dodaj suche składniki i połącz w jedną całość. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj kakao, resztę jogurtu i dokładnie wymieszaj.
Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg lub 180ºC bez termoobiegu, ogrzewanie góra – dół. Formę lub 2 foremki wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy, na zmianę, wykładaj porcje ciasta dyniowego i czekoladowego. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około godziny jeśli w dużej formie, nieco krócej jeśli w mniejszej formie. Najlepiej sprawdź za pomocą patyczka, czy ciasto jest dobrze upieczone. Wyjmij ciasto i ostudź w foremce.
Z podanych składników przygotuj ganache. Wszystkie składniki rozpuść w kąpieli wodnej. Posmaruj ostudzone ciasto ganache.