Porady

popcorn_2

Jak zrobić popcorn?

Pop­corn to szybka i pro­sta prze­ką­ska na fil­mowy wie­czór lub imprezę. Za popcor­nem prze­pa­dają nie tylko dzieci ale i doro­śli. Pra­żona kuku­ry­dza z dodat­kiem masła lub kar­melu to świetna prze­ką­ska na każdą oka­zję….

olejrzepakowy_obiad_zdrowie_dosmazenia_codojedzenia

Jaki olej używać do smażenia?

Dzisiaj przyrządziłam ulubione danie moich dzieci, hamburgery z frytkami. Do przyrządzenia tego domowego fast food użyłam oleju rzepakowego. Ostatnio naczytałam się o oleju rzepakowym i jak to właściwie jest z…

jakie-produkty-warto-zamrazac

Jakie produkty warto zamrażać?

Zamrażanie to jedna z metod przedłużania przydatności do spożycia produktów żywnościowych. Jest ona bardzo prosta, skuteczna i zdrowa. Warto wiedzieć, że zamrażanie produktów spożywczych nie wymaga dodawania substancji konserwujących, a…

Gdzie przygotować przepyszne jedzenie?

Nie bez przyczyny mówi się, że kuchnia stanowi serce każdego domu. Wyjątkowe miejsce, gdzie przygotowuje się posiłki i spędza się stosunkowo dużo czasu, musi być funkcjonalne i estetyczne. Niebagatelne znaczenie…

prezenty_ekologiczne_praktyczneprezenty_codojedzenia

Ekologiczne i tanie prezenty

W dobie tak dużego ekonomicznego i ekologicznego kryzysu stawiam na ekologiczne prezenty, które można kupić tanio. Rezygnuję z plastyków tam gdzie się da i przerzucam się na szkło. Co prawda…

serek bieluch przepis placki codojedzenia

Pyszny kremowy serek Bieluch

Serek Bieluch to lekki, kremowy i naturalny serek. Dlaczego piszę naturalny? Serek Bieluch zawiera jedynie mleko pasteryzowane i kultury bakterii mleczarskich. Jest wolny od zagęszczaczy i wzmacniaczy smaku. Jak dla…

marynowany ogórek meksykański codojedzenia

Co to za warzywo?

Marynowany ogórek meksykański… co to jest… W tym roku wyhodowałam na balkonie cudowne warzywo. Ogórek meksykański, bo o nim mowa przypomina arbuza, w środku wygląda jak ogórek, a smakuje jak…

Kozieradka – zdrowa przyprawa

Znacie kozieradkę? Używacie ją często? Kozieradka to przyprawa stosowana głównie w kuchni hinduskiej, tajlandskiej i perskiej. Przyprawa ta jest znana od wieków. Nasiona kozieradki mają wiele właściwości w tym również…

smażony ryż przepis na resztki codojedzenia

Jak wykorzystać resztki ryżu?

Jak wykorzystać resztki ryżu? W mojej kuchni ryż się nigdy nie marnuje. Mam nadzieję, że Wy również nie wyrzucacie ryżu. Jest wiele prostych przepisów , do których można wykorzystać resztki…

przepis na dukkah codojedzenia blog

Czy wiecie co to jest dukkah?

Ostatnio natrafiłam na przyprawę zwaną dukkah. Nigdy się wcześniej z nią nie spotkałam. Przepis na dukkah to właściwie mieszanka przypraw, nasion sezamu i laskowych orzechów. Przyprawę bez problemu można przygotować…

broccomole

Ulubione przepisy z awokado

Jakie są Wasze ulubione przepisy z awokado? Uwielbiam awokado i jem je prawie codziennie. Zazwyczaj dodaję je do sałatek i na kanapki aby wzbogacić ich odżywczą wartość. Awokado jest zdrowe, pełne…

mrozoneowoce_maliny_jezyny

Mrożone owoce – jak je wykorzystać

Mrożenie to jeden z najstarszych sposobów na przechowywanie żywności – praktycznie od zawsze ludzie mrożą warzywa, owoce, mięso a nawet gotowe dania. To świetny sposób na przedłużenie świeżości produktów, ułatwienie…