Porady

dip_przepis_ciecierzyca_pesto_codojedzenia

Proste i pyszne dipy do obiadu

Uwielbiam proste i pyszne dipy do obiadu w 5 minut! Nigdy nie byłam zwolenniczką kupnych dipów, które zawierają konserwanty, substancje zagęszczające, barwniki i bóg wie co jeszcze. Przecież tak łatwo…

kremowka_tartaczekoladowa_budyn_przepis_codojedzenia

Czekoladowa tarta ala kremówka

Ostatnio jadłam pyszną kremówkę. Czekoladowa tarta ala kremówka powstała z miłości do kremówki, bo to jedno z moich ulubionych ciast. Mam słabość do kremowych ciast. W tym przepisie upiekłam czekoladowy…

masoncash_codojedzenia_blogkulinarny

Kuchenny niezbędnik – duża miska

Ostatnio jedna z czytelniczek zapytała mnie się, jakie kuchenne niezbędniki polecam do kuchni. Przyznam, że mam ich sporo! Duża miska ma specjalne przeznaczenie w mojej kuchni. Używam jej do wszystkiego….

mozdzierz_codojedzenia_wyposazeniekuchni

Dlaczego moździerzem, a nie blenderem?

Moździerz to kuchenny przyrząd znany setki lat. Służy do rozdrabniania przypraw i świeżych ziół takich jak  bazylia, tymianek lub oregano. Znakomicie sprawdza się do rozdrabniania orzechów i morskiej soli. Używam…

Jak przechowywać sery?

Kanapka z serem to mój przepis na śniadanie. Uwielbiam różne gatunki sera. Ser pleśniowy czy salami zawsze mam w lodówce, zamknięte w naczyniu. Sery bardzo łatwo absorbują zapachy, stąd dobór…

kuchniagrecka_kurczaksouvlaki_codojedzenia

Najpopularniejsze rodzaje greckich potraw

Kiedy myślisz o Grecji, prawdopodobnie wyobrażasz sobie zapierające dech w piersiach nadmorskie sceny, takie jak te prosto z filmu „Mamma Mia”. Czyli krystaliczna śródziemnomorska woda, bielone budynki z niebieskimi dachami…

Kombucha – orzeźwiający napój

Kombucha (kombucza) to nazwa tak zwanego grzyba herbacianego, a także napoju z jego udziałem powstałego z fermentacji uprzednio zaparzonej herbaty. Przybysz z Azji Kombucha – grzybek herbaciany – jest znany…

popcorn_2

Jak zrobić popcorn?

Pop­corn to szybka i pro­sta prze­ką­ska na fil­mowy wie­czór lub imprezę. Za popcor­nem prze­pa­dają nie tylko dzieci ale i doro­śli. Pra­żona kuku­ry­dza z dodat­kiem masła lub kar­melu to świetna prze­ką­ska na każdą oka­zję….

olejrzepakowy_obiad_zdrowie_dosmazenia_codojedzenia

Jaki olej używać do smażenia?

Dzisiaj przyrządziłam ulubione danie moich dzieci, hamburgery z frytkami. Do przyrządzenia tego domowego fast food użyłam oleju rzepakowego. Ostatnio naczytałam się o oleju rzepakowym i jak to właściwie jest z…

jakie-produkty-warto-zamrazac

Jakie produkty warto zamrażać?

Zamrażanie to jedna z metod przedłużania przydatności do spożycia produktów żywnościowych. Jest ona bardzo prosta, skuteczna i zdrowa. Warto wiedzieć, że zamrażanie produktów spożywczych nie wymaga dodawania substancji konserwujących, a…

Gdzie przygotować przepyszne jedzenie?

Nie bez przyczyny mówi się, że kuchnia stanowi serce każdego domu. Wyjątkowe miejsce, gdzie przygotowuje się posiłki i spędza się stosunkowo dużo czasu, musi być funkcjonalne i estetyczne. Niebagatelne znaczenie…