Przed nami kolejny wolny dzień od pracy, który kończy bożonarodzeniowe świętowanie. Z tej okazji upiekłam tort marcepanowy różowy. Znacie już ten szwedzki wypiek. Piekę go na różne sposoby i dekoruję marcepanem w różnych kolorach.
Tort marcepanowy to lekki tort z bitą śmietaną, malinami i waniliowym kremem. Tym razem udekorowałam tort różowym marcepanem. Wcześniej przyrządzałam podobny tort z niebieskim marcepanem. Jednak tradycyjny szwedzki tort marcepanowy najczęściej przykryty jest zielonym marcepanem.
Mój dzisiejszy przepis nie odbiega zbyt długo od oryginału, ale jak to ja zawsze eksperymentuję w kuchni, więc i w tym przepisie poczyniłam pewne zmiany.
Po pierwsze do biszkoptu dodałam otartą skórkę z cytryny, przez biszkopt stał się bardziej aromatyczny. Poza tym cytrynowy smak świetnie pasuje do malin i słodkiego waniliowego kremu. Jeśli chodzi o krem waniliowy to też ugotowałam go nieco inaczej, a mianowicie z całego jajka i brązowego cukru. Dodałam też wanilię z jednej laski wanilii zamiast waniliowego cukru. No i na koniec przykryłam tort różowym marcepanem. Mam nadzieję, że narobiłam Wam smaku.
Tort marcepanowy różowy
8 – 10 porcji, tortownica o średnicy 23 cm
Składniki:
Cytrynowy biszkopt
3 jajka średniej wielkości
250 g cukru
200 g pszennej mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 cytryny
szczypta soli
100 ml wrzącej wody
Krem waniliowy
100 ml śmietany, 36% tł.
5 łyżek brązowego cukru
1 żółtko + 1 jajko
2½ łyżki mąki ziemniaczanej
100 ml mleka
nasiona z 1 laski wanilii
Nadzienie i dekoracja tortu
400 ml śmietany kremówki, min 36% tł.
250 g malin, mrożone maliny rozmrozić
kilka malin do dekoracji
2 łyżki cukru pudru
krem waniliowy, cała porcja
Nastawić piekarnik na 180ºC, góra – dół bez termoobiegu. Włożyć jajka do misy miksera, dodać odważony cukier, szczyptę soli i miksować na puszystą masę. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, a masa jajeczna będzie biała i sztywna, wlać wrzątek podczas miksowania.
Odważyć mąkę i wraz z proszkiem do pieczenia i otartą skórką z cytryny dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Brzegi posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Napełnić formę ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec biszkopt przez 35 minut. Upieczony biszkopt ostudzić w formie. Rozkroić biszkopt na dwa placki.
Do garnka wlać śmietankę wsypać cukier. Zagotować i mieszać do rozpuszczenia cukru. Wlać mleko do naczynia i wsypać mąkę ziemniaczaną. Mieszać aż mąka się rozpuści. Dodać żółtko i jajko i dokładnie wymieszać. Wlać mieszankę do gotującej się śmietanki cały czas mieszając, dopóty, dopóki krem zacznie gęstnieć. Trzeba uważać, aby krem się nie odważył. Dlatego jak szybko krem zacznie gęstnieć należy zdjąć z kuchni i mieszać jeszcze przez 2 minuty.
Następnie przykryć krem folią spożywczą i odstawić do ostudzenia. Po ostudzenia wymieszać krem z wanilią. Rozciąć laskę wanilii wzdłuż i nożem wyjąć nasiona.
Rozmrozić maliny. Śmietankę ubić na sztywno. Położyć pierwszy placek na paterze. Rozprowadzić po nim całą porcję waniliowego kremu i przykryć drugim plackiem. Posmarować cienko placek ubitą śmietaną. Następnie rozprowadzić równomiernie maliny i przykryć je resztą śmietany lekko zaokrąglając.
Przykryć tort marcepanem, lekko dociskając go do brzegów. Posypać tort cukrem pudrem i udekorować malinami. Wstawić do lodówki na 2 godziny, po czym pokroić tort na 10 porcji. Smacznego!