Tort świąteczny z żurawiną i maślanym kremem z białą czekoladą

Tort na święta! Co roku piekę inny tort na Boże Narodzenie. Świąteczny tort z żurawiną i maślanym kremem z dodatkiem białej czekolady upiekłam po raz pierwszy i po małych modyfikacjach mogę Wam zaprezentować ostateczną wersję tego pysznego tortu.

Byłam ciekawa jak smakuje dżem z żurawiny w połączeniu z białą czekoladą. Powiem, że wyśmienicie. Cierpka żurawina i mleczno słodka czekolada wspaniale się ze sobą komponują. Świąteczny tort zasługuje naprawdę na miano świątecznego.

tort_swiateczny_przepis_blog_codojedzenia_swieta

Ale w tym torcie zadziwia nie tylko żurawina i biała czekolada. Sam biszkopt jest również nietypowy. Wlałam w niego sporą ilość kawowego likieru i rumu. Biszkopt jest bardzo aromatyczny i świetnie harmonizuje z kremem i żurawinowym dżemem. Słodki tort i jednocześnie  orzeźwiający. Takie torty właśnie lubię.

przepis_tort_swiatecznewypieki_codojedzenia

tort_przepis_codojedzenia

Świąteczny tort

12 porcji

Składniki:

2 tortownice o średnicy 23 cm

Biszkopt

3 jajka

100 ml jogurtu

225 ml oleju

450 g trzcinowego cukru

2 łyżki rumu

380 ml kawowego likieru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

460 g pszennej mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

Dżem żurawinowy

450 g mrożonej żurawiny lub świeżej

160 ml golden syropu

3 łyżki soku z pomarańczy

otarta skórka z jednej pomarańczy

2 łyżeczki waniliowego ekstraktu

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki imbiru w proszku

Krem maślano czekoladowy

400 g masła

300 g białej czekolady

240 g cukru pudru

Dekoracja tortu

1 gałązka rozmarynu

50 g żurawiny

1 łyżka syropu

2 łyżki cukru

tort żurawinowy_przepis_codojedzenia

Zacznij od biszkoptu. Nastaw piekarnik na 180ºC. Do miski miksera wlej, jogurt, olej, golden syrop, sok z pomarańczy  z otartą skórką, rum i likier oraz waniliowy ekstrakt. Wsyp cukier i rozbij jajka. Zmiksuj wszystko do połączenia. Do oddzielnej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj suche składniki do masy i zmiksuj do połączenia składników.

Przygotuj dwie okrągłe formy o średnicy 23 cm. Wyłóż dno papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i oprósz mąką. Rozdziel ciasto na dwie formy. Nastaw piekarnik na 180ºC. Piecz biszkopt  przez 25 minut lub do suchego patyczka. Drugi biszkopt może stać na stole i czekać aż upiecze się pierwszy, chyba, że masz dwa piekarniki. Upieczony biszkopt ostudź. Następnie każdy placek rozkrój na dwa placki, czyli w sumie będą 4 placki do przełożenia.

Ugotuj dżem z żurawiny. Ja użyłam mrożoną żurawinę.Wsyp żurawinę do małego garnka. Wlej syrop, sok z pomarańczy. Dodaj otartą skórkę z cytryny, imbir, cynamon i gotuj dżem przez 15 minut. Po tym czasie dżem powinien znacznie zgęstnieć. Zdejmij dżem z kuchni i wymieszaj z waniliowym ekstraktem z prawdziwej wanilii. Odstaw krem do ostudzenia.

Zmiksuj masło i cukier puder na puszystą masę. Kiedy masa jest już gotowa miksując cały czas wlewaj rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Krem powinien zatrzymać się na trzepaczce, wtedy jest dobry.

Przystąp do montowania tortu. Ułóż pierwszy placek na paterze. Posmaruj jedną czwartą kremu i dżemem. Przykryj drugim plackiem i powtórz tą czynność do trzeciego placka. Ułóż ostatni placek na wierzchu. Cały tort posmaruj resztą kremu.

Wsyp żurawinę na patelnię. Wlej syrop i smaż aż żurawina równomiernie pokryje się syropem i będzie miękka ale też zachowa formę. Wysyp żurawinę na papier posypany cukrem i obtocz żurawinę. Zamocz gałązkę rozmarynu w syropie i obtocz w cukrze. udekoruj tort cukrową żurawiną i rozmarynem. Pokrój na kawałki. Smacznego!

Przepis nieco przekształcony pochodzi z bloga Half Baked Harvest.

 

 

 

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *