Tort na święta! Co roku piekę inny tort na Boże Narodzenie. Świąteczny tort z żurawiną i maślanym kremem z dodatkiem białej czekolady upiekłam po raz pierwszy i po małych modyfikacjach mogę Wam zaprezentować ostateczną wersję tego pysznego tortu.
Byłam ciekawa jak smakuje dżem z żurawiny w połączeniu z białą czekoladą. Powiem, że wyśmienicie. Cierpka żurawina i mleczno słodka czekolada wspaniale się ze sobą komponują. Świąteczny tort zasługuje naprawdę na miano świątecznego.
Ale w tym torcie zadziwia nie tylko żurawina i biała czekolada. Sam biszkopt jest również nietypowy. Wlałam w niego sporą ilość kawowego likieru i rumu. Biszkopt jest bardzo aromatyczny i świetnie harmonizuje z kremem i żurawinowym dżemem. Słodki tort i jednocześnie orzeźwiający. Takie torty właśnie lubię.
Świąteczny tort
12 porcji
Składniki:
2 tortownice o średnicy 23 cm
Biszkopt
3 jajka
100 ml jogurtu
225 ml oleju
450 g trzcinowego cukru
2 łyżki rumu
380 ml kawowego likieru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
460 g pszennej mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
Dżem żurawinowy
450 g mrożonej żurawiny lub świeżej
160 ml golden syropu
3 łyżki soku z pomarańczy
otarta skórka z jednej pomarańczy
2 łyżeczki waniliowego ekstraktu
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki imbiru w proszku
Krem maślano czekoladowy
400 g masła
300 g białej czekolady
240 g cukru pudru
Dekoracja tortu
1 gałązka rozmarynu
50 g żurawiny
1 łyżka syropu
2 łyżki cukru
Zacznij od biszkoptu. Nastaw piekarnik na 180ºC. Do miski miksera wlej, jogurt, olej, golden syrop, sok z pomarańczy z otartą skórką, rum i likier oraz waniliowy ekstrakt. Wsyp cukier i rozbij jajka. Zmiksuj wszystko do połączenia. Do oddzielnej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj suche składniki do masy i zmiksuj do połączenia składników.
Przygotuj dwie okrągłe formy o średnicy 23 cm. Wyłóż dno papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i oprósz mąką. Rozdziel ciasto na dwie formy. Nastaw piekarnik na 180ºC. Piecz biszkopt przez 25 minut lub do suchego patyczka. Drugi biszkopt może stać na stole i czekać aż upiecze się pierwszy, chyba, że masz dwa piekarniki. Upieczony biszkopt ostudź. Następnie każdy placek rozkrój na dwa placki, czyli w sumie będą 4 placki do przełożenia.
Ugotuj dżem z żurawiny. Ja użyłam mrożoną żurawinę.Wsyp żurawinę do małego garnka. Wlej syrop, sok z pomarańczy. Dodaj otartą skórkę z cytryny, imbir, cynamon i gotuj dżem przez 15 minut. Po tym czasie dżem powinien znacznie zgęstnieć. Zdejmij dżem z kuchni i wymieszaj z waniliowym ekstraktem z prawdziwej wanilii. Odstaw krem do ostudzenia.
Zmiksuj masło i cukier puder na puszystą masę. Kiedy masa jest już gotowa miksując cały czas wlewaj rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Krem powinien zatrzymać się na trzepaczce, wtedy jest dobry.
Przystąp do montowania tortu. Ułóż pierwszy placek na paterze. Posmaruj jedną czwartą kremu i dżemem. Przykryj drugim plackiem i powtórz tą czynność do trzeciego placka. Ułóż ostatni placek na wierzchu. Cały tort posmaruj resztą kremu.
Wsyp żurawinę na patelnię. Wlej syrop i smaż aż żurawina równomiernie pokryje się syropem i będzie miękka ale też zachowa formę. Wysyp żurawinę na papier posypany cukrem i obtocz żurawinę. Zamocz gałązkę rozmarynu w syropie i obtocz w cukrze. udekoruj tort cukrową żurawiną i rozmarynem. Pokrój na kawałki. Smacznego!
Przepis nieco przekształcony pochodzi z bloga Half Baked Harvest.
6 komentarzy
Akurat mam zarobioną konfiturę/dżem z żurawiny, więc zastanawiam się, w jaki fajny sposób można to wykorzystać :) Taki torcik prezentuje się genialnie!
Polecam!
pysznie wygląda….Radosnych świąt Bożego Narodzenia w gronie rodzinnym
Dziękuję Iza !Wzajemnie!
Przepięknie wygląda ten tort! :)
Dziękuję!