Dzisiaj jest ostatni dzień starego roku. Jest to też mój ostatni tegoroczny przepis na chrupiący tort bezowy z dulce de leche. Prawie co roku świętujemy Sylwestra w domu u nas, z rodziną lub znajomymi. Na deser przygotowuję tort bezowy, ponieważ jest to lekki tort taki na raz.
Bezy piekłam tydzień temu. Po wysuszeniu i ostygnięciu owinęłam je folią spożywczą i schowałam do szafki. Dobrze zmiksowana i upieczona beza jest chrupiąca i krucha. Można ją długo przechowywać. Jak widać tydzień czasu wcale nie wpłynął na jej jakość. Do bezy dodałam szczyptę soli i grubo posiekane orzechy pekan. Oczywiście można wybrać inne ulubione orzechy lub migdały.
Tort bezowy przełożyłam bitą śmietaną i dulce de leche. Palce lizać! Przełożenie tortu to chwila. Dulce de leche można lekko podgrzać, a jeśli jest bardzo gęste to można rozcieńczyć kilkoma łyżkami śmietanki. Tort bezowy udekorowałam wiśnią peruwiańską i pokruszonymi orzechami.
Przełożony tort bezowy najlepiej wstawić do lodówki na conajmniej 2 godziny. Dobrze schłodzony tort kroi się bez problemu, a i smakuje o wiele lepiej.
Ponieważ jest to sylwestrowy wieczór składam wszystkim moim czytelnikom szczęśliwego Nowego Roku 2023. Bawcie się dobrze i bezpiecznie! Do zobaczenia w przyszłym Nowym Roku 2023🍾 🥂
Tort bezowy z dulce de leche
8 – 10 porcji
Składniki:
5 jajek
300 g cukru
1 łyżeczka octu
szczypta soli
60 g orzechów pekan
½ łyżki skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej
nasiona wanilii z ½ laski waniliowej
Nadzienie do tortu
500 ml śmietanki kremówki, 36% tł.
400 g dulce de leche
30 g orzechów pekan
1 opakowanie wiśni peruwiańskiej
Oddzielić białka od żółtek. Ubić pianę z białek. Kiedy piana będzie już w miarę sztywna dodawać po łyżce cukru i ubijać do rozpuszczenia cukru. To trochę trwa, ale warto się przyłożyć, bo wtedy beza będzie lśniąca, gładka i najważniejsze, będzie się dobrze piekła.
Podczas dodawania cukru dodać szczyptę soli, a na koniec ubijania wlać ocet. Ocet stabilizuje białko. Posiekać grubo orzechy i wymieszać ze skrobią i wanilią. Dodać do bezy i delikatnie przemieszać.
Nastawić piekarnik na 125ºC na termoobieg. Przygotować 2 płaskie formy. Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia. Na jednym narysować dwa koła o średnicy 22 cm, a na drugim jeden.
Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego szeroką tylką. Wycisnąć trzy krążki i wstawić do piekarnika. Piec bezy przez 90 minut. Upieczone bezy suszyć w wyłączonym piekarniku i przy uchylonych drzwiczkach.
Ubić śmietankę na puszysto. Przygotować paterę i położyć pierwszą bezę. Rozprowadzić porcję dulce de leche, bitej śmietany i przykryć drugą bezą lekko dociskając. Rozprowadzić kolejną porcję karmelu i bitej śmietany, przykryć trzecią bezą i zakończyć dulce de leche i śmietanką.
Posypać tort orzechami i udekorować wiśnią peruwiańską. Wstawić tort do lodówki na 2 godziny. Pokroić na 8 – 10 kawałków. Smacznego!